12 fakte për muzikën në raport me trurin

342

Truri ynë punon në mënyra që nuk i kuptojmë. Në shumë studime të bërë nuk ka qenë e mundur të vërehet se si mund të ndikojnë gjërat e përditshme si muzika në tru apo edhe të bëjnë ndryshime të mëdha aty.

Këto fakte për muzikën do të ju fusin në kompleksitetin e vet mendjes tuaj.

1- Të dridhurat që keni kur dëgjoni muzikë shkaktohen më së shumti nga dopamina që e liron truri kur dëgjoni kulminacionin e një kënge.

2- Shumë pak aktivitete në jetë e fusin në funksion të gjithë trurin dhe muzika është një nga to.

3- Dëgjimi i rregullt i muzikës do të ndryshojë fizikisht strukturën e trurit tuaj.

4- Truri reagon ndaj muzikës ashtu siç reagon ndaj ushqimit.

5- Të dëgjuarit e muzikës gjatë ushtrimeve mund të rrisë performancën tuaj.

6- Një lidhje emocionale mund të jetë arsyeja për përzgjedhjen e këngës tuaj të preferuar.

7- Rrahjet e zemrës tuaj imitojnë muzikën që po dëgjoni.

8- Të dëgjuarit e muzikës së pikëllueshme apo të gëzueshme mund të ndikojë në perceptimin e botës rreth jush.

9- Një ‘krimb i veshit’, është një këngë që s’mund ta hiqni nga mendja.

10- Muzika ngacmon pjesën e njejtë të trurit që liron dopaminën ‘kemikalen e kënaqësisë’.

11- Muzika shpesh i përshkruhet nga mjekët pacientëve me sëmundjen ‘Parkinson’ dhe viktimave të sulmeve kardiake.

12- Sipas një studimi, të mësuarit e një instrumenti muzikor mund të përmirësojë aftësitë motorike.