127-vjetori i revistës “Albania” të Faik Konicës

2

Më 25 mars të vitit 1897, në Bruksel, doli në qarkullim revista “Albania”. Themeluesi i saj ishte eruditi Faik Konica, i cili hodhi themelet e mendimit shqiptar në disa fusha.

Revista trajtonte aspekte të historisë, letërsisë, gjuhësisë dhe aspekte të tjera të jetës shqiptare.

Qëllimi i revistës “Albania” ishte zgjimi i ndjenjës kombëtare, emancipimi shoqëror dhe pavarësia e Shqipërisë. Kjo revistë e botuar në gjuhën shqipe, frënge dhe pjesërisht turke, ishte një enciklopedi e vërtetë duke përfshirë një hapësirë të gjerë informacionesh.

Revista “Albania” u shndërrua në një tribunë të mendimit shqiptar, ku publikoi dhe lëvroi pjesa më elitare e Rilindjes Kombëtare. Botimi i kësaj reviste vazhdoi deri më vitin 1909.

/ata.gov.al