19 gushti, Dita Botërore e Fotografisë

1

Dita Botërore e Fotografisë festohet çdo vit më 19 gusht me synimin për të bërë homazhe për fotografët që kontribuan në fushat e fotografisë, dhe për të inkurajuar njerëzit që të merren me artin, sipas “The Economic Times”

Fotografët gjithashtu bëjnë homazhe për pionierët e këtij arti që i frymëzuan ata të merren me fotografinë.

Francezët, Louis Daguerre dhe Joseph Nicephore Niepce zhvilluan procesin e parë fotografik në vitin 1837 që u quajt ‘Daguerreotype’.

Procesi ishte një mënyrë më e saktë dhe më e lirë për të përfaqësuar fytyrat dhe skenat. Ishte një pauzë nga piktura me dorë, e cila kërkonte më shumë kohë.

Ndërsa procesi u bë i famshëm, studiot e fotografive filluan të shfaqen në të gjithë botën.

Më 19 gusht 1839, qeveria franceze bleu patentën e shpikjes dhe ia dha botës si dhuratë. Prandaj, kjo ditë u shënua më vonë si Dita Botërore e Fotografisë.

/ata.gov.al