Kaliumi është një mineral që klasifikohet si elektrolit, i cili mbart një ngarkesë elektrike kur tretet në gjak.
Gjithashtu ai ndihmon në uljen e presionit të lartë të gjakut, zvogëlon rrezikun e goditjes në tru, parandalon formimin e gurëve në veshka dhe osteoporozën.
Të gjithëve ju shkon mendja tek bananet kur përpiqen të konsumojnë kalium.
Megjithatë, një banane e vetme përmban vetëm 9 % të vlerës ditore për kalium.
Ka kaq shumë ushqime të tjera, që janë të bollshme me kalium, me të cilat AgroWeb.org ju njeh më poshtë
Avokadot
Avokadot janë plot me fibra dhe yndyrna të shëndetshme veçanërisht për zemrën.
Vetëm gjysma e një avokadoje përmban 10 % të vlerës ditore për kalium, që është më shumë se ajo e një bananeje.
Patatet e ëmbla
Patatet e ëmbla janë të pasura me vitaminë A, të domosdoshme për shëndetin e syve dhe të lëkurës.
Ato gjithashtu janë të mbushura me fibra të shëndetshme për zemrën.
Një patate e ëmbël me madhësi mesatare, përmban 12 % të nevojave tuaja ditore për kalium.
Spinaqi
Spinaqi është i ulët në kalori, i lartë në fibra dhe i mbushur me acid folik.
Ai është gjithashtu i pasur me luteinë dhe zeaksantinë, të cilat mbështesin shëndetin e syve.
Vetëm 3 gota spinaq, përmbajnë 12 % të nevojave ditore për kalium.
Shalqiri
Sipas ekspertëve, shalqiri është i mbushur me antioksidantë që zvogëlojnë rrezikun për tu prekur nga lloje të ndryshme kanceri.
Për më tepër, 1/8 e një shalqiri përmban 14 % të nevojës ditore për kalium, vitaminë A, Vitaminë C dhe fibra.
Fasulet
Fasulet nuk janë vetëm të pasura me proteina dhe fibra me bazë bimore, por një filxhan me fasule përmban midis 14 dhe 18 % të nevojës ditore për kalium.
Kajsitë
Kajsitë e thata janë një meze e lehtë e shijshme, ato përmbajnë rreth 10 % të vlerës ditore për kalium.
Shegët
Shegët japin përfitime shëndetësore për zemrën, përmbajnë shumë antioksidantë dhe fibra.
Ato përmbajnë në mbi 14 % të nevojës ditore për kalium.
/agroweb.org