Ankthi i kthimit në shkolla, disa këshilla për t’i kapërcyer ato

8

Kthimi në bankat e shkollës mund të jetë emocionues, por shpeshherë është edhe i frikshëm.

Për të kapërcyer ankthin për kthimin në shkollë, këtu janë shtatë këshilla që vijnë nga një analizë e thelluar në portalin The Conversation, nga dy psikologë nga Universiteti i Mjekësisë dhe Shkencave Shëndetësore RCSI në Dublin.

1) T’u bëni të ditur fëmijëve tuaj se kanë vëmendjen maksimale të mësuesve dhe prindërve. Mund të jetë joshëse për të hedhur poshtë frikën e tyre me një siguri të shpejtë se gjithçka do të jetë mirë. Por është më e dobishme t’i bëni të ditur se janë të kuptuar dhe do të bëhet gjithçka që është e mundur për t’i mbështetur.

2) Të kuptojnë se çfarë i shqetëson. Ka arsye të ndryshme pse një fëmijë mund të mos dëshirojë të shkojë në shkollë. Për shembull, të përpiqesh të shmangësh diçka negative: bullizmin, një mjedis të vështirë të krijuar edhe nga mësuesit, vështirësi në bashkëveprim me shokët e klasës ose presion nga faktorë të ndryshëm.

3) Nëse do të dilni nga shtëpia ku jeni mësuar të kaloni gjithë kohën gjatë pushimeve verore dhe në vend të kësaj t’ju duhet të studioni në një mjedis të ndritshëm dhe të zhurmshëm që mund të jetë dërrmues, fëmija mund të përjetojë përfundimisht ankthin e ndarjes dhe të dëshirojë të jetë pranë prindërve të tij si në verë.

Zbulimi i asaj që po e shqetëson do të ndihmojë në gjetjen e një zgjidhjeje.

4) Është gjithashtu e rëndësishme që fëmijët të dinë se të kesh frikë është normale dhe jo diçka për të cilën duhet të kesh turp.

5) Është e rëndësishme të përqendroheni në një rutinë të mirë të gjumit, ashtu si dhe t’i kushtoni vëmendje disponimit tuaj në mënyrë që të mos ndikojë në atë të fëmijëve tuaj dhe të inkurajoni optimizmin.

Një strategji e dobishme mund të jetë të shkruani çdo natë, para se të shkoni në shtrat, tre gjëra që nuk e prisni me padurim të nesërmen: të shihni miqtë si dhe të keni një vakt të preferuar.

Kjo mund të ndihmojë në balancimin e emocioneve negative.

/ata.gov.al