“ArchDaily”: Projektohet Qendra e Vizitorëve në Parkun Kombëtar të Lumit të Egër Vjosa

3

Kompania daneze e arkitekturës CEBRA është përzgjedhur për të projektuar një qendër multifunksionale vizitorësh dhe qendër informacioni në hapësirën e mbrojtur te Parktu Kombëtar të Vjosës, parku i parë kombëtar i lumit të egër në Evropë, shkruan në një artikull Nour Fakharany të botuar në revistën arkitekturore “ArchDaily”.

I vendosur në Përmet, Tepelenë dhe Vlorë në Shqipërinë Jugore, Parku Kombëtar i Lumit të Egër Vjosa përmban një lumë me lule 190 kilometra të gjatë.

Projekti i CEBRA-s mbështet përpjekjet e ruajtjes duke shqyrtuar mënyrat se si vizitorët të angazhohen me ekosistemet e tyre përkatëse.

Skema përfshin tre ndërtesa të projektuara nga CEBRA për të plotësuar pamjen dhe peizazhin përreth.

Të projektuara si një reflektim i ndërveprimit dinamik midis tokës dhe ujit, ndërtesat kanë çati të gjelbërta dhe jeshile.

Dizajni i parkut kombëtar të lumit të egër Vjosa i jep përparësi jetëgjatësisë dhe efiçencës termike me një çati betoni.

Parku është shtëpia e llojeve të shumta të kafshëve, duke përfshirë disa specie vulnerabël, dhe skema e CEBRA synon të ruajë biodiversitetin dhe ekosistemet.

Objektet janë projektuar për të qenë edukative për vizitorët dhe për të lehtësuar kërkimin, duke tërhequr ekoturizmin, vendasit, shkollat dhe studiuesit.

Dizajni fitues përfshin hapësira edukative, objekte kërkimore, zona ekspozite, dyqane dhe kafene.

Zonat e jashtme do të zgjerojnë hapësirën e përdorshme të qendrës, duke shfaqur elemente peizazhi që ndërthuren me mjedisin natyror.

Stacioni i Informacionit të Përmetit do të shfaqë ndikimin më të gjerë ekologjik të lumit Vjosa në një sërë peizazhesh, përfshirë zonën e Lagunës së Nartës.

Në përgjithësi, projekti synon të promovojë sinergjinë dhe ndërveprimet pozitive midis aktivitetit njerëzor dhe botës natyrore duke mbështetur përpjekjet e ruajtjes.

Krijimi i parkut kombëtar është miratuar nga shumë organizata, duke përfshirë Patagonia, kompania amerikane të veshjeve rekreative në natyrë, dhe Bashkimin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN).

Duke ofruar mundësi arsimimi për turistët dhe vendasit, dizajni nxit ndërveprimin kuptimplotë me ekosistemin unik të parkut kombëtar të lumit të egër Vjosa.

/ata.gov.al