Bienale Venecia 2017: Ja kush do prezantojë Shqipërinë

333

Ministria e Kulturës, më datë 12 dhjetor 2016, zgjodhi projektin fitues që do të prezantojë Shqipërinë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Artit, edicioni i 57-të në Venecia 2017, me projektin e titulluar ‘‘Ndodhi në kohën e tashme’’, propozuar nga Leonard Qylafi (Artist) dhe Vanessa Joan Müller (Kuratore).

Ky projekt u përzgjodh nëpërmjet një thirrjeje të hapur për projekt-propozime (5 Tetor-1 Dhjetor 2016), shpallur nga Ministria e Kulturës, në rolin e komisionerit të Pavijonit Shqiptar.

Juria Ndërkombëtare e përbërë nga: Marco Scotini, Julia Fabenyi, Flaka Haliti, Eleni Laperi, dhe Gëzim Qendro, vlerësoi me shumicë votash projektin ‘’Ndodhi në kohën e tashme’’ duke gjykuar se ky projekt përmbush kriteret e parashtruara në thirrjen e hapur të Ministrisë së Kulturës, me argumentimin si vijon:

Juria gjykoi se është e rëndësishme që Pavijoni Shqiptar të prezantohet nga një artist që ka aftësinë të risjellë historinë e së shkuarës me një këndvështrim, kërkim dhe praktikë kontemporane. Qylafi prezantohet me piktura dhe dokumente personale që sjell një kontrast midis historive individuale dhe kujtesës kolektive, në një trajtim sa politik, aq edhe poetik.
Duke e krijuar lidhjen e tij me kohën, Qylafi prodhon një ngjashmëri dhe analogji të fortë dhe të re, e cila ngre shumë pyetje, duke e bërë edhe më emocionuese potencialin e dinamikës së narrativave të paraqitura.

15317961_1861389530740214_7362953217083720491_n 15492527_1861389467406887_6950312719600015617_n 15349612_1861389334073567_4683923481538652039_n 15390989_1861389144073586_4738828440215703186_n 15541299_1861389150740252_147039469040439212_n