Çfarë janë proteinat dhe për cilat prej tyre ka nevojë trupi ynë?

28

Proteinat ashtu si karbohidratet dhe lipidet janë makronutriente, domethënë ato janë lëndë ushqyese të nevojshme për prodhimin e energjisë dhe për të siguruar material për rritjen dhe rigjenerimin e trupit.

Çfarë saktësisht janë proteinat?

Proteinat janë molekula të formuara nga një zinxhir elementesh, aminoacidesh; në fakt, ato klasifikohen në bazë të përmbajtjes së tyre në aminoacidet esenciale (vlera biologjike ose VB) dhe tretshmëria e tyre (PDCASS), parametra që bëjnë të mundur vlerësimin e mirësisë së tyre në një nivel ushqyes. Ka shumë lloje të proteinave në trup që kanë funksione specifike, një për secilin lloj proteine: hormonale, imune, strukturore, transportuese. Ato që marrim përmes dietës sonë treten dhe ndahen në aminoacidet individuale që i përbëjnë ato, të cilat përfundojnë në një “depozitë” nga e cila trupi merr aminoacidet e nevojshme për të sintetizuar proteinat që i duhen. Për më tepër, proteinat lejojnë të bllokojnë ndjenjën e pangopjes, prandaj ato janë një aleat besnik për linjën tonë: “rritja e marrjes së proteinave në dietë, me pak karbohidrate, favorizon kontrollin e ndjenjës së urisë.

Cilat janë shkaqet e një tepricë të proteinave?

Marrja e tepërt e proteinave në dietë në krahasim me marrjen e rekomanduar mund të ketë pasoja shëndetësore. Një tepricë e proteinave e vë veshkën në punë të tepërt për të eleminuar mbeturinat, duke shkurtuar jetën e saj. Proteinat e perimeve janë më të mira se proteinat shtazore, sepse këto të fundit janë shumë të pasura me aminoacide squfuri, dhe, për këtë arsye, prodhojnë mbetje acidi dhe vjedhin kalcium nga kocka, duke shkaktuar osteoporozë.

Cilat janë shkaqet e mungesës së proteinave?

Mungesa e proteinave, si dhe një tepricë, mund të ketë pasoja në trupin tonë. Mungesa e proteinave, në fakt, mund të shkaktojë një ulje të mbrojtjes imune, humbje peshe, ulje të masës muskulore, asteni, humbje të kujtesës, rënie të epshit dhe vështirësi në përqëndrim. Simptomat e para të shkaktuara nga mungesa e proteinave priren të shfaqen në flokë, lëkurë dhe thonj që duken të brishtë dhe të holluar. Kjo gjendje është shumë e rrallë në mungesë të sëmundjes dhe zakonisht shoqërohet me çrregullime të ngrënies dhe sëmundje të rënda të mëlçisë ose veshkave, dhe është veçanërisht e zakonshme në vendet e pazhvilluara.

Cila është kërkesa ditore për proteina?

Zakonisht vlerësohet se kërkesa ditore e proteinave është midis 0.7-1g / kg të peshës trupore dhe normalisht nuk duhet të kalojë 15% të energjisë totale të futur. Kjo nevojë duhet të rregullohet në momente të veçanta të jetës; në fakt, ajo tenton të rritet gjatë rritjes, shtatzënisë, ushqyerjes me gji dhe rigjenerimit të organeve.