Cila është proteina që bashkon trurin, zemrën dhe veshkat si një fije peri?

13

Truri, zemra dhe veshkat: një proteinë e cila quhet endofinë i bashkon ato si një fije e kuqe.

Endotelina rregullon funksionin e enëve të gjakut dhe tonin e muskujve të lëmuar që i mbulon ato dhe që prodhimi i tepërt i së cilës lidhet me zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme, duke përfshirë hipertensionin dhe insuficiencën renale kronike.

Për më tepër, studimet e fundit nxjerrin në pah rolin e molekulave që aktivizojnë receptorët, duke ndikuar në aspekte të ndryshme të sistemit nervor, me përfitime edhe për ata që kanë pësuar goditje në tru.

Endotelina dhe receptorët shpërndahen në të gjithë sistemin nervor.

Studimet kanë treguar se agonistët e endotelinës (të cilët rrisin veprimin e receptorëve) mund të ndikojnë në mbijetesën e neuroneve dhe janë të përfshirë në procese të tilla si reagimi ndaj dëmtimit të trurit, duke mbrojtur kundër efekteve të iktusit.

Një funksion i rëndësishëm ka të bëjë me sëmundjen e veshkave, por endotelina mund të ndikojë gjithashtu në rënien e parakohshme të flokëve.

/ata.gov.al