Cilat janë përfitimet nga konsumimi i çokollatës

1

Vezët e Pashkëve dhe çokollata mund të konsumohen pa padyshim në sasi të mjaftueshme.

Idealja është një dozë ditore prej 20 g-30 g çokollatë të zezë me përmbajtje kakao mbi 70%, në vend të qumështit ose çokollatës së bardhë.

Ka organe të tjera, përveç trurit, që mund të përfitojnë nga efektet medicinale të kakaos. Për shekuj, çokollata është përdorur si një ilaç për të trajtuar një listë të gjatë sëmundjesh, duke përfshirë aneminë, tuberkulozin.

Ndërsa këto mund të jenë deklarata të dyshimta nga pikëpamja shkencore sot, ka prova që sugjerojnë se ngrënia e kakaos ka një efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular.

Së pari, mund të parandalojë mosfunksionimin e endotelit. Ky është procesi me të cilin arteriet ngurtësohen dhe ngarkohen me pllaka yndyrore, të cilat mund të çojnë në sulme në zemër dhe goditje në tru.

Konsumimi i çokollatës së zezë gjithashtu mund të zvogëlojë presionin e gjakut dhe të parandalojë formimin e mpiksjeve që bllokojnë enët e gjakut.

Disa studime kanë sugjeruar se çokollata e zezë mund të jetë e dobishme në rregullimin e raporteve të kolesterolit të lipoproteinave me densitet të lartë, të cilat mund të ndihmojnë në mbrojtjen e zemrës.

Të tjerë kanë shqyrtuar rezistencën ndaj insulinës, një fenomen i lidhur me diabetin e tipit 2 dhe shtimin në peshë.

Ata sugjerojnë se polifenolet që gjenden në produktet ushqimore si çokollata mund të çojnë në kontroll më të mirë të sheqerit në gjak.

/ata.gov.al