Dita Ndërkombëtare e Kërcimit

1

Teatri Kombëtar i Operas e Baletit kujtoi sot Ditën Ndërkombëtare të Kërcimit. Kjo ditë përkujton ditëlindjen e Jean-Georges Noverre, një prej emrave më të shquar të kërcimit dhe themeluesit të baletit modern.

Dita Ndërkombëtare e Kërcimit u krijua nga Komiteti i Kërcimit i Institutit Ndërkombëtar të Teatrit (ITI), partneri kryesor për artet skenike të UNESCO-s.

Që nga krijimi i tij në 1982, çdo vit Komiteti Ndërkombëtar i Kërcimit dhe Instituti Ndërkombëtar i Teatrit zgjedhin një personalitet të shquar kërcimi si një mesazh për Ditën Ndërkombëtare të Kërcimit.

Personazhi i përzgjedhur për këtë vit është Marianela Núñez, e lindur më 23 mars 1982, në San Martin të Argjentinës, e cila tashmë është një figurë-lider në botën e baletit.

Ajo hyri në Baletin Mbretëror të Londrës në vitin 1997, ku u ngrit në rangun e prima balerinës. Repertori i saj e ka bërë atë të magjepsë audiencën globale me shfaqje të paharrueshme në vepra si “Liqeni i mjellmave”, “Bukuroshja e fjetur”, “Romeo dhe Zhuljeta” dhe “Zhizel”.

Njohur me çmime prestigjioze ndërkombëtare si çmimi “Benois de la Danse” dhe çmimi “Laurence Olivier”, dhe çmime kombëtare si çmimi “María Ruanova” dhënë nga Këshilli Argjentinas i Vallëzimit dhe në vitin 2010 çmimi “Konex” për balerinin më të mirë të dekadës.

Marianela është vlerësuar nga kritika për performancat e saj; personazhi i saj i Aurora u konsiderua të ishte më i miri i Baletit Mbretëror që nga viti 1946, duke demonstruar aftësinë e saj për të magjepsur audiencën me ekspresivitetin dhe teknikën e saj të jashtëzakonshme. Karriera e saj zbulon jo vetëm aftësitë teknike, por edhe fisnikërinë dhe përkushtimin e saj të thellë ndaj kërcimit dhe brezave të ardhshëm. Personaliteti i saj bujar dhe altruist e vendos atë si një fener frymëzimi dhe model në botën e baletit dhe më gjerë.

Dita Ndërkombëtare e Kërcimit është një ditë feste për ata që mund të shohin vlerën dhe rëndësinë e kësaj forme të artit dhe shërben si një thirrje zgjimi për qeveritë, politikanët dhe institucionet që ende nuk e kanë njohur vlerën e kërcimit për njerëzit, dhe që ende nuk e kanë kuptuar plotësisht potenciali i tij për rritjen ekonomike.

/ata.gov.al