Dita Ndërkombëtare e Zogjve Shtegtarë

0

Sot është Dita Ndërkombëtare e Zogjve Shtegtarë.

Fokusi i Ditës Botërore të Zogjve Shtegtarë për këtë vit është fushata globale që synon të rrisë ndërgjegjësimin për zogjtë shtegtarë dhe nevojën për bashkëpunim ndërkombëtar për t’i ruajtur ato, duke ruajtuar gjithashtu ujin si domosdoshmëri për jetën.

Aktivitetet për të shënuar fushatën do të mbahen globalisht në dy ditë: më 13 maj dhe në 14 tetor, nën temën “Uji: Mbrojtja e jetës së shpendëve”.  Këto dy ditë reflektojnë natyrën ciklike të shtegtimit të zogjve mes dy hemisferave.

Ndërkohë posteri i këtij viti është realizuar nga artisti nga Nikaragua, Augusto Silva. Posteri ka si elemente kryesore 12 specie zogjsh dhe ujin si burim i jetës.

Uji është thelbësor për ruajtjen e jetës në planetin tonë. Zogjtë shtegtarë mbështeten në liqenet, lumenjtë, përrenjtë, pellgjet, kënetat, kënetat dhe ligatinat bregdetare, për shumim, pushim, furnizim me uje gjatë migrimit dhe dimërimit. Megjithatë, kërkesa në rritje e njeriut për ujë, së bashku me ndryshimet klimatike, ndotjen dhe faktorë të tjerë, po kërcënojnë këto ekosisteme të çmuara ujore.

/ata.gov.al