Efektet pozitive të konsumimit të bamjeve

433

Bamja (Abelmoschus esculentus) është një ndër perimet më të vjetra, kultivuar 3000 vjet më parë në Etiopi, në brigjet e Nilit.

Deri në ditët e sotme prodhuesit më të mëdhenj në botë janë India, Pakistani dhe Nigeria. Bamja është përdorur gjerësisht në kuzhinën aziatike, arabe dhe afrikane dhe është gjithashtu mjaft popullore dhe në vendin tonë. Nuk mund të themi që bamja është ndër perimet më të pëlqyera, por vlerat e saj janë të pamohueshme.

Ja efektet pozitive që ka organzimi ynë nëse në dietën tonë ushqimore përfshijmë rregullisht bamje:

1- Bamjet ulin nivelin e kolesterolit në gjak.
2- Në periudhën e shtatzënisë, bamjet duhet të jenë në krye të listës së perimeve.
3- Vitamina C dhe fibrat që gjendet me shumicë tek bamjet çhelmojnë lëkurën tuaj dhe riparojnë indet e trupit.
4- Trajton çrregullimet si: gjakderdhje ekstreme menstrual dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme: sifilizi, gonorre, dhe dizuri.
5- Ul rrezikun e kancerit të zorrëve dhe ndihmon procesin e tretjes.
6- Antioksidantët, vitamina C dhe minerale të tjera si hekur, magnez, kalcium, mangan dhe rrisin imunitetin tuaj dhe ndikojnë pozitivisht në mirëqenien tuaj të përgjithshme.