Ekspedita shqiptaro-amerikane zbulon 22 amfora të lashta në brigjet shqiptare

19

Një projekt i përbashkët arkeologjik shqiptaro-amerikan thotë se ka gjetur amfora që janë të paktën 2,500 vjeçare në detin Jon pranë brigjeve shqiptare, të cilat mund t’i përkasin një anijeje që është mbytur para shumë kohësh në zonë, raporton The New York Post.

Anija kërkimore Hercules e Fondacionit Nautical RPM tha të premten se kishte gjetur 22 amfora – një kavanoz me dy duar me një qafë të ngushtë që përdoret për verë apo vaj në një thellësi 40-60 metra, të shpërndara rreth shtratit të detit pranë brigjeve shkëmbore në gadishullin e Karaburunit.

Arkeologu Mateusz Polakowski tha se ata besojnë se amforat e llojit korintas datojnë në mes shek. 7 dhe shekullit të 5-të para Krishtit.

‘Nëse gjenden mbetjet të kësaj natyre, ajo do ta vendosë këtë zbulim si anija më e hershme që ka lundruar përgjatë bregdetit shqiptar’, tha Polakoëski.

Kryetari i RPM, James Goold, e konsideroi vendin si një nga më të rëndësishmit të të gjitha zbulimeve dhe shumë të rëndësishëm nga një perspektivë historike dhe arkeologjike, nëse kjo vërtetohet.

Për këtë do jetë e nevojshme kërkimi i mëtejshëm i zonës.

Që nga viti 2004, RPM ka bërë hartën në det të hapur të bregdetit në Shqipëri për anijet e vjetra dhe moderne, me plane të vazhdueshme për hapjen e një muzeu nënujor në Shqipërinë perëndimore.

Hulumtimi në Shqipëri deri më tani ka zbuluar 28 rrënoja, si dhe disa amfora dhe gjetje shtesë nga të gjitha rrugët, nga jugu i Sarandës dhe Butrintit deri në Durrës dhe planifikon të shkojë në veri të Durrësit më pas.