Ekspertët e shëndetit mendor: Çfarë duhet të dini për ankthin, si ta menaxhoni pa pasoja

72

Zhvillimi i një kuptimi më të mirë të asaj që është ankthi – dhe si ta menaxhoni atë – mund të jetë thelbësore për të jetuar një jetë më të mirë. Por ankthi është një nga emocionet më të keqkuptuara të të gjitha kohërave. Këtu janë shtatë gjëra që ekspertët e shëndetit mendor dëshirojnë që të gjithë ta dinin për ankthin.

  1. Ankthi ka për qëllim t’ju mbajë të sigurt, por alarmi juaj i ankthit është i gabuar

Ankthi është një emocion normal, i shëndetshëm që synon të paralajmërojë për rrezik. Nëse nuk do të pësonit ndonjë ankth, nuk do të largoheshit nga një ndërtesë që digjej dhe nuk do t’i shikonit të dyja anët para se të kalonit rrugën.

Por zilja e alarmit të askujt nuk është 100% i pamend. Do të ketë raste kur mendja dhe trupi juaj përgjigjen sikur jeni në një situatë jete ose vdekjeje – edhe pse nuk jeni në ndonjë rrezik të vërtetë.

Bërja e një bisede në publik ose të ftuarit dikë për të dalë mund të shkaktojë një zile alarmi ankthi, edhe pse asnjë situatë nuk do t’ju vrasë. Mësoni se si të veçoni alarmet e vërteta nga alarmet false, pasi janë thelbësore për menaxhimin e ankthit tuaj.

  1. Ankthi ju ndikon emocionalisht, mendërisht dhe fizikisht

Shumica e njerëzve flasin për ankthin si një emocion. Por ankthi gjithashtu ndikon në trurin dhe trupin tuaj.

Kur ndiheni në ankth, ka më shumë të ngjarë të mendoni për gjëra që nxisin ankthin tuaj. Ju mund të mendoni për gjëra të këqija që kanë ndodhur në të kaluarën, ose mund të mbështeteni në parashikimet katastrofike për të ardhmen.

Trupi juaj do të përgjigjet në përputhje me rrethanat. Shkalla e zemrës dhe presioni juaj i gjakut mund të rriten. Ju mund të filloni të merrni frymë më shpejt dhe mund të shpërtheni në djersë. Këto reagime kanë për qëllim t’ju përgatisin për veprim.

Të dish të qetësosh mendjen dhe trupin tënd kur ndjehesh i shqetësuar e bën shumë më të lehtë përballjen e situatave të provokimit të ankthit.

  1. Ankthi nuk është racional

Është e lehtë të besosh që ankthi yt do të thotë se je në rrezik. Por ankthi nuk është gjithmonë racional.

Ju mund të ndiheni në ankth edhe kur jeni të sigurt dhe duke ndejtur në shtëpinë tuaj. Ose mund të keni një ankth të rastësishëm kur jeni ulur në tryezën tuaj. Se si i përgjigjeni ankthit në rritje bën një ndryshim të madh në sa kohë zgjat dhe sa intensivisht ndjehet.

Nëse keni panik dhe bindni veten se nuk mund të qëndroni duke u ndjerë e pakëndshme, ose se ankthi juaj është një shenjë e sigurt e dënimit të afërt, do të qëndroni në një gjendje të pakëndshme për shumë kohë.

Por nëse e përqafoni – në vend se ta luftoni – mund të ndjeheni më mirë më shpejt.

  1. Ju mund të zvogëloni ankthin duke ndryshuar mjedisin

Një mënyrë për t’u marrë me ankthin është çështja e mjedisit. Ndryshimi i situatës mund të ndryshojë mënyrën se si ndjeheni.

Por është e rëndësishme të konsideroni se si e adresoni situatën, sepse mund të jetë e shëndetshme ose jo e shëndetshme.

Shmangia, për shembull, është një strategji e zakonshme e përballimit. Shmangia e faturave tuaja mund të zvogëlojë përkohësisht ankthin tuaj. Por mos pagimi i borxheve tuaj krijon probleme më të mëdha për një afat të gjatë – dhe mund të bashkojë ankthin tuaj në një kohë të gjatë.

Shmangia e një personi që ju kritikon vazhdimisht, ose duke i dhënë vetes leje të anashkaloni një ngjarje stresuese në rrjet, mund të jenë mënyra të shëndetshme për të përballuar ankthin tuaj.

Shikoni ndryshimet mjedisore që mund të bëni që do të zvogëlojnë stresin tuaj – ndërsa gjithashtu përmirësoni jetën tuaj në një afat të gjatë.

  1. Ju mund të zvogëloni ankthin duke adresuar gjendjen tuaj emocionale

Në vend që të ndryshoni mjedisin, ju mund të menaxhoni ankthin tuaj duke ndryshuar mënyrën se si reagoni ndaj mjedisit.

Shkathtësitë e shëndetshme të përballimit përfshijnë gjëra të tilla si të shkoni në shëtitje, të praktikoni meditim ose të përfshini ushtrime të frymëmarrjes së thellë që qetësojnë mendjen dhe trupin tuaj.

Shkathtësitë e pashëndetshme të përballimit përfshijnë të bëjnë gjëra që përkohësisht maskojnë emocionet tuaja, por shkaktojnë probleme të reja (ose përkeqësojnë ato ekzistuese) – si kthimi në ushqim ose alkool për rehati ose shfaqje të vështira, ndërsa injoroni përgjegjësitë tuaja.

  1. Ankthi bëhet një çrregullim kur dëmton funksionimin

Ç’rregullimet e ankthit përfshijnë kushte të tilla si çrregullimi i panikut, çrregullimi i ankthit shoqëror, çrregullimi i ankthit të përgjithësuar dhe çrregullimet e ankthit të shkaktuara nga substancat / mjekimet.

Ankthi bëhet një gjendje e diagnostikueshme e shëndetit mendor kur ajo ka një ndikim negativ në funksionimin tuaj social, profesional ose arsimor.

Shmangia e angazhimeve shoqërore, grindja me dikë për shkak të ankthit tuaj, ditët e humbura në punë ose pamundësia për të fjetur janë vetëm disa shenja që mund të keni një çrregullim ankthi.

  1. Ankthi është i shërueshëm

Ankthi është sëmundja mendore më e zakonshme – por më e  injoruar – në Amerikë.

Shoqata e ankthit dhe depresionit e Amerikës vlerëson se 18% e popullsisë ka një çrregullim ankthi. Megjithatë, vetëm 36% e individëve me një çrregullim ankthi marrin trajtim për ankthin e tyre.

Një studim australian zbuloi se personi mesatar me ankth pret tetë vjet për të marrë trajtimin.

Është për të ardhur keq që njerëzit me ankth presin të marrin ndihmë sepse ankthi është i shërueshëm. Trajtimi mund të përbëhet nga ilaçe, terapi ose një kombinim i të dyjave