Gjyshërit që kalojnë kohë me nipërit e mbesat jetojnë më gjatë

66

Shumica prej nesh kanë kujtime të bukura për kohën që kemi kaluar me gjyshërit. Ata kanë qenë gjithmonë pranë nesh për të ndarë me ne urtësinë e tyre si dhe për të na dhënë përqafime e puthje.

Një studim i fundit  i publikuar  në blogun “Bright Side” tregon se gjyshërit dhe gjyshet që  kalojë më shumë kohë me nipërit dhe mbesat jetojnë më gjatë. Gjyshërit që kujdesen për nipërit e mbesat kanë një rrezik më të ulët të vdekshmërisë prej 37%. Studiuesit i kryen këto vëzhgime në mbi 500 njerëz në moshën 70-vjeçare në Berlin. Dhe rezultatet treguan se rreth 50% e atyre që kujdeseshin për nipërit dhe mbesat rezultojnë të jenë ende gjallë. Ndërsa 50% e atyre që nuk ofronin asnjë kujdes për nipërit dhe mbesat kanë ndërruar jetë brenda 5 viteve.

Ky hulumtim tregon lidhjen pozitive në mes të përkujdesjes për të vegjlit dhe një jetëgjatësie më të gjatë tek njerëzit e moshuar. Një ndër arsyet që jepen është rrënjësisht e fokusuar tek e kaluara. Duket se koha e kaluar së bashku është e dobishme për të dyja palët.