Humori i mirë redukton dhimbjet e stomakut dhe inflamacionin

0

Humori i mirë është një antidot për dhimbjet e stomakut dhe inflamacionin e traktit tretës.

”King’s College” zbulon se ndërhyrjet për përmirësimin e humorit mund të zvogëlojnë nivelet e inflamacionit në sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD) me 18%.

Siç raportohet në revistën eBioMedicine, si psikoterapia ashtu edhe stërvitja fizike janë të dobishme, rezultate që lidhen me reduktime të konsiderueshme të niveleve të inflamacionit tek njerëzit e prekur nga sëmundja inflamatore e zorrëve.

Studimet tregojnë se terapitë për përmirësimin e humorit mund të përfaqësojnë një trajtim alternativ efektiv dhe me kosto të ulët për sëmundjet e zorrëve. IBD, e cila përfshin sëmundjen e Crohn dhe kolitin ulceroz, është një gjendje kronike autoimune që shkakton inflamacion të traktit tretës, duke rezultuar në dhimbje barku, diarre, lodhje, mosmbajtjeje dhe simptoma të tjera dobësuese.

Studiuesit kërkuan më shumë se 15 000 artikuj, duke kërkuar për ndonjë provë të rastësishme në të rriturit me IBD që matën nivelet e inflamacionit dhe testuan një ndërhyrje të humorit (për shembull, ndërhyrje për të reduktuar depresionin, ankthin, stresin dhe shqetësimin ose përmirësimin e mirëqenies emocionale).

Ata analizuan të dhënat nga më shumë se 1700 pjesëmarrës dhe zbuluan se terapitë psikologjike reduktojnë ndjeshëm inflamacionin në IBD. Ndërhyrjet që kishin një efekt më pozitiv në humor patën një ndikim më të madh në uljen e inflamacionit.

“Studimi ynë sugjeron se përmirësimet në humor mund të ndikojnë në sëmundjet fizike përmes modulimit të sistemit imunitar. Ne e dimë se ndjenjat e lidhura me stresin mund të rrisin inflamacionin dhe rezultatet sugjerojnë se përmirësimi i humorit”, theksoi autorja Valeria Mondelli.

/ata.gov.al