Jasmin Paris, gruaja e parë që përfundon një nga maratonat më të vështira në botë

3

Një vrapuese britanike ka bërë histori duke u bërë gruaja e parë që përfundon një nga ultramaratonat më të vështira në botë, sipas BBC.

Jasmin Paris nga Midlothian përfundoi maratonën “Barkley” prej 60 orësh në Tenesi.

Mijëra mbështetës e ndoqën garën përmes rrjeteve sociale. Ajo ishte aq e rraskapitur sa u rrëzua në tokë pasi mbaroi garën.

Rruga, në Frozen Head State Park, ndryshon çdo vit, por ajo mbulon një sipërfaqe prej 100 milje, duke përfshirë 18,300 metra në këmbë ngjitje dhe zbritje, rreth dyfishi i lartësisë së malit Everest.

Vetëm 20 persona kanë arritur t’i shkojnë deri në fund garës brenda 60 orëve të caktuara që kur u zgjat në 100 milje në 1989.

Fotot tregojnë këmbët e Jasmin të gërvishtura nga shkurret e mprehta në pyllin e dendur.

Gara është e njohur jo vetëm për faktin që është fizikisht rraskapitëse, por edhe për traditat e saj të çuditshme.

Kursi ndryshon çdo vit, dhe vetëm 35 pjesëmarrës lejohen çdo vit.

Konkurrentët duhet të gjejnë nga nëntë deri në 14 libra përgjatë kursit (numri i saktë ndryshon çdo vit) përpara se të heqin faqen që korrespondon me numrin e tyre të garës nga çdo libër si dëshmi e përfundimit.

Ata i çojnë ato te krijuesi dhe drejtori i garës Cantrell, i njohur ndryshe si “Laz”, në fund të çdo xhiroje. Ai pret në portën e verdhë të Barkley Marathons: “The Race That Eats Its Young”.

Gara fillon në çdo kohë nga mesnata deri në mesditë të ditës së garës, me një orë deri në fillimin e garës.  Gara fillon zyrtarisht kur drejtori i garës ndez një cigare.

Kursi është i pashënuar dhe konkurrentët duhet të mësojnë përmendësh më parë rrugën.

Unazat e para dhe të treta drejtohen në drejtim të akrepave të orës, ndërsa cikli i dytë dhe i katërt drejtohen në drejtim të kundërt. Përfunduesi i parë i ciklit të katërt duhet të vendosë se në cilin drejtim do të shkojnë në ciklin e fundit.

Jasmin, e cila ka lindur në Hadfield në Derbyshire, kishte përfunduar më parë atë që quhet “Fun Run” në debutimin e saj në vitin 2022, duke kaluar tre prej Unazave.

/ata.gov.al