Ju duhet 1 orë në ditë për t’u bërë si ata/ Ja 3 zakonet e përditshme të gjenive

33

Ne shpesh i përmendim gjenitë për të treguar se dikush ka lindur i tillë. Talenti natyror ekziston, por shumë njerëz të tjerë mendojnë se gjenitë punojnë dhe bëjnë përpjekje të konsiderueshme çdo ditë. Duke mos pasur një koncept të saktë, fjala “gjeni” është një nga termat më të keqpërdorur në histori.

Gjithnjë e më shumë hulumtime tregojnë se ndërsa talenti është me të vërtetë përgjegjës për disa rezultate të jashtëzakonshme, shumica e arritjeve në përgjithësi vijnë nga një kombinim i praktikës, zakonit dhe mendimit.

Van Gogh ishte gjeni. Mozart ishte një gjeni. Marie Curie ishte një gjeni. Duke u bazuar në këto pohime në talentin e tyre natyror nuk është e gabuar, por gjithashtu shton edhe punën dhe përpjekjet e përditshme që ata duhet të bënin.

Gjeniu është natyrisht i varur nga konteksti, dhe kërkon më shumë sesa disa hapa që çdo artikull në internet ka të ngjarë të nxjerrë në pah, por inteligjenca e përgjithshme dhe krijimtaria mund të përmirësohen shumë lehtë nga kushdo.

Ja 3 zakonet e tyre të përditshme të cilat kërkojnë vetëm një orë në ditë.

Reflektoni për 10 minuta në ditë

Kjo nuk ka të bëjë vetëm me detyrat në listën tuaj të përditshme, dhe as përgjigja nuk është aq e thjeshtë sa “sepse paguan faturat” ose “është pasioni im”.

Ju mund të mësoni shumë nga idetë që vendosni në mendjen tuaj nga bota e jashtme, por me siguri mund të mësoni edhe më shumë duke prishur dhe kuptuar më mirë gjërat që tashmë po ecin nëpër kokën tuaj.

Lexoni për 20 minuta në ditë

Interneti ka shumë të mira të fshehura në disa nga qoshet e tij, dhe ka shumë mendje të shkëlqyera që po ndajnë përmbajtje të denjë me botën. Gjithashtu, ka diçka magjike në lidhje me librat që nuk mund të përsëriten, dhe vjen nga thellësia që ata janë në gjendje të portretizojnë.

Leximi mund t’ju angazhojë, dhe madje mund të mësoni diçka të re dhe të vlefshme, por nuk mund të bëjë punën e thithjes si një histori e mirë ose ndonjë hulumtim i hollësishëm.

Leximi ka të bëjë edhe me vijueshmërinë e mendimeve që lindin në kokën tuaj, sikurse ka të bëjë me atë që shkrimtari po përpiqet t’ju tregojë, dhe kjo është aty ku truri bën punën e vërtetë të mprehjes së vetë.

Nëse do të lexoni për 20 minuta, ose rreth 15 faqe të një libri, çdo ditë, atëherë deri në fund të vitit, do të keni përfunduar midis 15-20 librave.

Përqendrohuni për 30 minuta në ditë

Kur i bashkoni trurin dhe trupin dhe i përkushtoheni diçkaje, ju i jepni vetes një dritare mundësie se si të përsosni mendjen tuaj në atë mënyrë që të menduarit dhe të lexuarit vetëm nuk mund të konkurrojnë.

Në situata me fokus të thellë, kur ne jemi duke u sfiduar dhe nxitur nga një aktivitet, ne jemi gjithashtu duke nderuar makinerinë tonë të përgjithshme mendore, gjithashtu. Ne jemi duke e rafinuar aftësinë tonë për të brendësuar informacionin, dhe ky proces paraqet një avantazh intelektual që transferohet lehtësisht.

Aftësia për t’u përqendruar intensivisht në diçka që ju shtyn të kërkoni më shumë nga vetja. Pavarësisht nëse është një hobi apo një projekt personal, ia vlen t’i kushtohet qoftë edhe vetëm gjysmë ore në ditë për ta parë pak më mirë në një mënyrë të prekshme dhe të matshme.

Filloni sot ! Jo të gjithë kanë lindur gjeni, por çdokush mund të bëhet më i zgjuar.