Kampusi i ri i Apple: 18 fakte interesante rreth tij

350

apple-campus-2-10

Kur Steve Jobs i prezantoi Këshillit të qytetit Cupertino, në vitin 2011, propozimin e tij për një kampus të ri të Apple, ai kishte një qëllim : të krijonte zyrat më të mira në botë.

Pak më pak se katër vite më vonë, Apple është në rrugën e duhur për të realizuar kampusin e ri Cupertino, Kaliforni dhe nga pamja duket sikur po i realizohet dëshira Steve Jobs.

Megjithëse ndërtesa kryesore, e cila ka formen e një anije kozmike, nuk do të hapet deri në 2017, ne tashme kemi mësuar diçka se si do të duket i gjithë kampusi dhe ndërtesa qëndrore.

Ja 18 fakte të pabesueshme rreth këtij kampusi

1-Steve Jobs ishte shumë i përfshirë në procesin e planifikimit të këtij kampusi.

steve-jobs-was-very-involved-in-the-planning-process

2-Frymëzimi për ndërtesën është marrë pjesërisht nga ideja e London Square, ku shtëpitë rrethojnë një park, dhe nga  katërkëndëshi kryesor në Standford University.

it-was-inspired-partly-by-the-idea-of-a-london-square-where-houses-surround-a-park-and-by-the-main-quad-on-stanford-universitys-campus

3-Ndërtesa në formë anje kozmike do të mbajë më shumë se 12 000 punonjës.

the-spaceship-building-will-house-more-than-12000-employees

4-Muret anësore do të jenë prej xhamash me harkimin më të madh në botë.

the-walls-will-be-composed-of-the-biggest-pieces-of-curved-glass-in-the-world

5-Do të ketë një auditor nëntokësor i cili do të ketë 1000 ulëse.

it-will-have-an-underground-auditorium-that-can-seat-1000-people

6-Kur të ketë mbaruar ndërtimi i kampusit, 80% e hapsirës do të jetë e gjelbërt.

once-the-campus-is-finished-80-of-the-site-will-be-green-space

7-Disa nga të vjelat prej  pemeve të mbjella në kampus do të shërbehen në kafenet e kampusit.

some-of-the-trees-will-even-be-harvested-and-served-in-the-on-site-cafeteria

8-Do të menaxhohet 100% nga energji e rinovueshme.

it-will-run-on-100-renewable-energy

9-Një sistem ventilimi natyral do të bëjë të mundur që  ndërtesa kryesore të mos ketë nevoje për kondicioner gjatë 75% të vitit.

a-natural-ventilation-system-will-enable-the-main-building-to-go-without-air-conditioning-or-heating-for-75-of-the-year

10-Gjithashtu, rreth 4 300 pllaka betoni gjigande do të ndihmojnë në sistemin e ventilimit natyral.

about-4300-giant-concrete-slabs-also-help-make-up-the-natural-ventilation-system

11-Apple do të përdor ujë të riciklueshëm për të mbajtur kampusin të gjelbërt.

apple-will-use-recycled-water-to-help-keep-its-campus-green

12-Do të jenë 1 000 biçikleta për të lëvizur punonjësit nëpër kampus.

there-will-be-1000-bikes-on-site-to-help-get-employees-around-campus

13- I gjithë projekti do të kushtojë 5 miliard dollarë.

the-entire-project-will-cost-apple-about-5-billion

14-Parkimi nëntokësor do të ndihmojë që makinat të mos prishin pamjen e kampusit.

underground-parking-garages-will-help-keep-vehicles-from-ruining-the-landscape

15-Kampusi do ketë një ‘welleness centre’ që do kushtojë 70 milion dollarë.

there-will-be-a-70-million-wellness-center

16-Do të ketë një kafene rreth 60 000 m katërore.

there-will-be-a-60000-square-foot-cafeteria

17-Apple do të rrisë me 20 % programin e transportit.

apple-will-grow-its-transit-program-by-20

18-Do të ketë dhe një rrjet tunelesh që do lidhin godinat e ndryshme të kampusit.

there-is-also-a-network-of-tunnels-connecting-different-buildings-on-the-campus