Kisha e Shën Mëhillit, shembull i shkëlqyer i arkitekturës bazilikale

1

Kisha e Shën Mëhillit, pasuri e trashëgimisë kulturore shqiptare, vendosur në lagjen Grekas të Vithkuqit, është një shembull i shkëlqyer i arkitekturës bazilikale. Ndërtuar në vitin 1682 dhe pikturuar rreth vitit 1728, kjo kishë shquhet për përmasat dhe detajet e saj impresionuese.

Kisha përbëhet nga naosi i tipit bazilikal trenefesh, narteksi dhe hajati. Kolonat e shpërndara në dy radhë ndajnë nefet dhe lidhen me një sistem harqesh. Nefet gjatësore ndërpriten nga një nef tërthor, duke krijuar në pjesën qendrore një bërthamë të mbuluar me kupolë. Narteksi mbulohet nga çati druri.

Në anën lindore të kishës është apsida, e cila përfundon me një kornizë me gurë të gdhendur. Hajati, i mbuluar me një çati druri, i shton bukuri strukturës së kishës.

/ata.gov.al