Kompjuteri origjinal 45-vjeçar Apple del në shitje për 240,000 dollarë

2

Një kompjuter plotësisht funksional Apple-1 ka dalë në shitje për 241,000 dollarësh përreth. Makina ‘e mahnitshme’ e cila është numëruar me dorë nga themeluesi i Apple, Steve Jobs vjen me ‘të gjithë komponentët dhe aksesorët e nevojshëm për funksionim’.

Oferta është 241,557 dollarë dhe përfundon më 15 dhjetor por ankandët po parashikojnë një çmim përfundimtar të shitjes prej 375,000 dollarë. I lançuar në vitin 1976, Apple 1, produkti i parë i gjigantit të teknologjisë, u shit  i montuar dhe i mungonin veçoritë bazë si tastierë ose monitor.

Por ndryshe nga kompjuterët e njohur Apple-1, kjo njësi ‘e kërkuar’ nuk ka pasur asnjë modifikim në tabelën fizike dhe prototipi është i pastër dhe i papërdorur. “Aspekti më i shquar i këtij kompjuteri Apple-1 është se ai është i dokumentuar të jetë plotësisht funksional,” thotë shtëpia e ankandeve. “Sistemi u operua pa gabime për rreth tetë orë në një test gjithëpërfshirës.”

Listimi përfshin tabelën origjinale Apple-1, të shënuar me dorën e Steve Jobs me numrin e aksioneve ’01-00002′. Në anën e majtë, tabela është e stampuar me fjalët: ‘Apple Computer 1, Palo Alto, Ca. E drejta e autorit 1976.’

Datat ‘diskrete’ në komponentët e kompjuterit përputhen me pllakat e tjera të njohura Apple-1 të cilësisë së mirë të montuar dhe shitur nga Apple në vjeshtën e 1976 dhe në fillim të 1977. Makina është vërtetuar si origjinale nga eksperti i Apple-1 Corey Cohen, i cili e riktheu atë në gjendjen e tij origjinale funksionale.

businessmag.al