KURIOZITET/ Mësoni si “lindi” interneti dhe kush e shpiku

7

Ne pothuajse nuk mund të jetojmë më pa internet. Por a e dini se si lindi ai, dhe kush e shpiku?

Sot interneti përdoret për të kërkuar informacione, për të postuar selfie, për të organizuar takime dhe shumë gjëra të tjera që na e kanë bërë jetën shumë më të lehtë.

Megjithatë, World Wide Web ( akronim i internetit), si shumë shpikje të tjera, lindi për qëllime ushtarake.

Hapat e parë të internetit

Në vitin 1969, Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara vendosi të krijonte një sistem komunikimi që ishte në gjendje të shkëmbente informacione midis kompjuterëve të shpërndarë në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe që të rezistonte edhe në rast të një lufte botërore (në atë kohë shumë mendonin se një bërthamore konflikti me Bashkimin Sovjetik ishte pothuajse i pashmangshëm).

Objektivi ishte strukturimi i një rrjeti, web, i cili nuk të çonte në një terminal të vetëm, por mund të vazhdonte të funksiononte edhe në rast se një nga mbështetësit “fizikë” shkatërrohej.

Kështu u krijua një rrjet eksperimental i quajtur Advanced Research Projects Agency Network (Arpanet), i cili lidhte dhe bëri që kompjuterët ushtarakë të llojeve të ndryshme të komunikonin me njëri-tjetrin.

Mesazhi i parë nëpërmjet Arpanet u dërgua më 29 tetor 1969. Hyrja duhej të përmbante fjalën LOGIN, por u dërguan vetëm dy shkronjat e para: pas kësaj sistemi u rrëzua.

Një epokë e re kishte filluar, por askush nuk e vuri re.

Njëzet vjet më vonë, në vitin 1990, fizikani anglez Tim Berners-Lee përsosi atë ide origjinale dhe shpiku World Wide Web (i famshmi WWW) siç e njohim sot.

Më 12 mars 1989, në fakt, ai përshkroi për herë të parë një rrjet për të menaxhuar informacionin e shkëmbyer nga shkencëtarët në CERN (qendra evropiane për kërkimin bërthamor) në Gjenevë.

Ky sistem u konceptua si një rrjetë merimangash (që në anglisht quhet rrjetë) e cila do të lejonte lundrimin nëpër përmbajtjet e ndryshme të arkivave të ndryshme kompjuterike të laboratorëve kërkimorë.

Pak kohë më vonë, më 6 gusht 1991, Berners-Lee publikoi për këtë arsye faqen e parë të internetit në botë: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html (e cila është ende aktive!)

Falë intuitës së tij gjeniale sot të gjithë kompjuterët, tabletët dhe celularët në botë mund të lidhen me njëri-tjetrin dhe mund të komunikojnë.

Kështu lindi “global web”, World Wide Web, inicialet e të cilit, www, janë ato që shtypim kur hyjmë në internet.