Laguna e Orikumit, një oaz i mrekullueshëm pranë Karaburunit

3

Laguna e Orikumit është një thesar i fshehur i natyrës që ofron një pamje spektakolare të kombinuar me historinë dhe biodiversitetin e saj unik.

Ndër shumë prej thesareve natyrore të bregdetit, Laguna e Orikumit ngrihet si një oaz i veçantë, një pasuri e panjohur që mban në vetvete një histori të pasur dhe një biodiversitet të pabesueshëm.

Kur hyjmë në këtë lagunë të mrekullueshme, ndjehemi sikur kemi hapur një faqe të një libri të vjetër të historisë natyrore. Ujërat e qetë dhe të pasura me jetë ngjasojnë si një pasqyrë ku reflektohen kodrat dhe qielli i kaltër. Faunën dhe florën e pasur të këtij oazi e karakterizojnë një varg llojesh të rralla të shpendëve dhe bimëve që e bëjnë këtë lagunë një habitat të veçantë për shumë krijesa të natyrës.

Karaburuni, një bregdet i mrekullueshëm i njohur për vëllimin e tij të madh të kripës, kufizohet nga ky thesar i pasur natyror. Skena kur bregdeti përplaset me lagunën krijon një harmoni të pazakontë midis ujit dhe tokës. Këtu, jetesa detare dhe ajo lagunare takohen, duke krijuar një ekuilibër të mrekullueshëm të ekosistemit.

Për banorët vendas dhe për ata që e kanë këtë lagunë të pazakontë si destinacion turistik, Orikumi shndërrohet në një destinacion magjik. Aventurat në ujë, kampingjet në bregdet, dhe eksplorimet e kodrave krijojnë një përvojë të veçantë për të gjithë ata që e vizitojnë.

Ndërsa dielli lëshon rreze të arta mbi ujin e qetë, një ndjenjë qetësie dhe paqeje mbulon gjithë atë peizazh. Është si të ndalosh kohën për një moment dhe të zhytesh në harmoninë e natyrës. Laguna e Orikumit nuk është vetëm një pikë ku uji takon tokën, por është një simbol i një bashkëpunimi të rrallë midis njeriut dhe natyrës, një përpjekje për të ruajtur dhe admiruar këtë oaz të pafund natyror.

Në fund të ditës, kur dielli hyn në horizont, dhe ngjyrat ndryshojnë gradualisht nga ari në portokalli dhe më pas në blu të thellë, pamja e Lagunës së Orikumit tërheq zemrat dhe shpirtin e të gjithë atyre që kanë pasur fatin të jetojnë një çast në këtë parajsë natyrore.

/ata.gov.al