Masa drastike, ja shteti që ndalon duhanin edhe në vende publike

28

Që nga 1 korriku, suedezët janë të ndaluar me ligj që të pijnë cigare në disa hapësira publike, përfshirë parqet e lojërave, stacionet e trenave, madje edhe jashtë restoranteve e bareve. Ndalimi përfshin edhe cigaret elektronike.

Sipas statistikave të Bashkimit Evropian, Suedia është vendi me përqindjen më të ulët të duhanpirësve të përditshëm.

Kjo është masa e fundit dhe vjen si pjesë e politikave të kryeministrit Stefan Lofven për të qenë kombi i vetëm që nuk pi duhan deri më 2025.

Megjithatë, ligji u përball me kundërshtimin.

Duhanpirësi Niklas Qvarnstrom hapi një grup në Facebook kundër ndalimit të pirjes së duhanit në natyrë. Ai organizoi një protestë të vogël kundër ligjeve.

Kryetari i Partisë Liberale, Joar Forssell, u vesh si cigare natën para hyrjes në fuqi të ligjit

Përveç kësaj, ai tymosi në çdo restorant në Visbë në ishullin Gotland, me njëzet shokë, deri në hyrjen në fuqi të ndalimit në mesnatë.

Ajo që bëri më befasues aktin është se Forssell është jo duhanpirës.