Me 17 qershor mbërrinë, në New York, Statuja e Lirisë

271

Me 17 qershor 1885 mbërrinë, në New York, Statuja e Lirisë. Statuja e Lirisë, anglisht Liberty Statue, ndoshta monumenti më i famshëm i botës. I është dhuruar zyrtarisht SHBA-ve nga populli francez, me rastin e 100-vjetorit të Revulucionit që solli çlirimin e kolonive nga Britania e Madhe. Me kalimin e viteteve ajo mori një simbolikë tjetër, atë të lirisë e të demokracisë në botë. Ajo u kthye në një pararojë të ”botës demokratike”. Statuja gjendet në ishullin Liberty Island në Portin e New York-ut dhe tregon zotin romake e lirisë, Libertas. Vendimi për ta ndërtuar atë u mor më 1876, 100 vjet pas revulucionit Amerikan.

“Statuja e Lirisë” është e lartë 46,5 m, përvec lartësisë së bazës  46,9 m.

Autor i skulpturës është Frederik August Bartoldi, i ndihmuar nga inxhinieri Gustav Eiffel, autor i Kullës së famshme të Parisit.

image2 image3 image4 image7