National Geographic zyrtarizon oqeanin e pestë në botë, ja si quhet

23

Jemi rritur duke besuar se planeti ynë ka shtatë kontinente dhe katër oqeane.

Por National Geographic ka dekretuar zyrtarisht ekzistencën e një oqeani të pestë. I quajtur Oqeani Jugor, është uji që rrethon Antarktidën.

I njohur më parë si ngushtica e Gerlache, ky bashkim i pjesës jugore të Paqësorit, Atlantikut ka qenë gjithmonë një vend i diskutueshëm për oqeanografët.

Pas vitesh diskutime, Nat Geo më në fund vendosi ta njohë Oqeanin Jugor si oqeanin e pestë të botës.

Oqeani Jugor ishte një pikë polemikash, pasi disa gjeografë menduan nëse ai kishte mjaft karakteristika unike për të garantuar një emër të vetin.

Nat Geo ka vendosur që shumica e ujërave që rrethojnë Antarktidën deri në 60 gradë gjerësi gjeografike në jug do të përbëjnë Oqeanin Jugor.