Nëse dhëmbët janë të shëndetshëm, edhe zemra është po ashtu

28

Një buzëqeshje verbuese dhe dhëmbë të shëndetshëm nuk janë vetëm aleatë të bukurisë, por edhe një pamje e shëndetit të zemrës sonë, shkruan melarossa.it.

Studimet e fundit, në fakt, kanë zbuluar se ekziston një lidhje midis humbjes së një ose më shumë dhëmbëve për shkak të shkaqeve jotraumatike dhe rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

Studimi, i kryer në ”Universitetin Islamik Imam Muhamed bin Saud”, u prezantua në Dubai gjatë Konferencës së Lindjes së Mesme të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

Në Ditën Botërore të Buzëqeshjes, e cila festohet çdo vit të premten e parë të tetorit, zbulojmë lidhjen mes dhëmbëve të shëndetshëm dhe shëndetit të zemrës.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjes së burrave dhe grave në Shtetet e Bashkuara. Tashmë në të kaluarën, disa studime i kishin lidhur këto patologji me sëmundjet e dhëmbëve, veçanërisht me periodontitin.

Kjo është një formë e rëndë e gingivitit në të cilën inflamacioni shtrihet në strukturat që mbështesin dhëmbin. Ky çrregullim është shkaku kryesor i humbjes së dhëmbëve tek të rriturit dhe shkaku kryesor tek të rriturit.

Një studim iranian i vitit 2013, për shembull, ekzaminoi një kampion popullsie prej 5900 personash midis moshës 15 dhe 75 vjeç dhe vlerësoi disa tregues të shëndetit oral. Midis tyre, indeksi i inflamacionit gingival dhe DMFT (dhëmbët e prishur, të humbur dhe të mbushur), një nga metodat më të zakonshme për të vlerësuar kariesin dentar duke analizuar numrin total të dhëmbëve ose sipërfaqeve që kanë rënë (D), që mungojnë (M) ose mbushur (F).

Rezultatet e studimit treguan një rritje të sëmundjeve periodontale në prani të disa faktorëve të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare, duke hipotezuar ekzistencën e një lidhjeje dypalëshe midis dy gjendjeve.

Megjithatë, lidhja shkakësore midis sëmundjeve dentare dhe sëmundjeve kardiovaskulare nuk është e qartë. Për ta eksploruar më tej, studimi i ri i paraqitur në Dubai kreu një analizë dytësore të “Sistemi i Mbikëqyrjes së Faktorit të Riskut të Sjelljes 2014”, sistemi kryesor i SHBA-së për mbledhjen e të dhënave, nëpërmjet anketave telefonike, mbi sjelljet e rrezikut shëndetësor, gjendjet kronike dhe përdorimin e shërbimeve parandaluese. nga banorët.

Qëllimi ishte të ekzaminohej marrëdhënia midis humbjes së dhëmbëve që nuk shkaktohet nga trauma dhe sëmundjeve kardiovaskulare, duke përfshirë sulmin në zemër, anginë dhe/ose goditje në tru.

/ata.gov.al