New York Magazine shkruan për “burektoren” shqiptare “Blend’s Bakery and Grill”

12

Artikulli i New York Magazine,  The Underground Gourmet, nis me titullin: Bureku i famshëm në TikTok që ia vlen të bësh një rrugë për të deri në “Staten Island”. Bureku në “Blend’s” është bërë një sensacion i papritur në media sociale.

Duke parë në TikTok kohët e fundit, pata hasur në një klip të shkurtër të një bureku të ngrohtë nga furra, duke u prer me një “mezzaluna” të vogël. Pamja e petave të shkërmoqura me djathë ishte e mjaftueshme që unë të ndaloja këtu, por ishin tingujt e butë të shtresave të jashtme “crusty” që po shpërthenin nga brenda me djathë të nxehtë dhe brumë të butë që më bënë të ndjehem vërtet e uritur.

Shumica e komenteve në TikTok ishin në linjën e “çfarëdo që kjo është, unë e dua një,” dhe unë isha dakord me këtë. Por, për dallim nga shumica e njerëzve që mund të shijonin këto pite të shijshme vetëm si “ASMR video”, unë isha në gjendje të kërkoja gjërat e vërteta pasi që Blend’s Bakery and Grill, burimi i videos, është, siç zbulova, në Staten Island. Nuk doja lejoja urën “Verrazzano” të ndodhej mes meje dhe këtij byreku.

Blend’s është një sensacion viral i papritur, pasi që nuk ofron asnjë prej atyre ambienteve që mund të prisnit nga një pastiçeri e famshme në media sociale. Nuk pashë asnjë shenjë neon në asnjë vend. Në vend të kësaj, kur arrita me një mikeshë dhe vajzën e saj pesëvjeçare në një lajmërim të fundit të premtes, pati vetëm disa tavolina ishin të zënë nga miqtë që bisedonin mbi videot muzikore dhe ndeshje futbolli shqiptare në televizor. I bëra të ditur pronarit, Sami Rafuna, se kisha parë videot popullore dhe, rastësisht, ishte vetë pronari që më mori porosinë. “Vajza ime ka bërë të gjitha ato video,” tha ai, duke përplasur supet. “Ajo punon këtu ndonjëherë.

 

 

Sami më tha se ai drejton biznesin me gruan e tij, Hasime, ndërsa vajza e tyre (dhe dikur menaxhereja e tyre në media sociale), Bliona, ishte jashtë. Dyqani ka emrin e djalit të tyre, Blend, i cili është një tjetër pjesë e restorantit, ndihmues ndaj mysafirëve sipas nevojës ose duke folur në një tavolinë me xhaxhain e tij. Blendi shpjegoi se babai i tij kishte folur për hapjen e një vendi për komunitetin shqiptar në Staten Island për një kohë të gjatë, por nuk ishte realizuar deri në vitin e kaluar, deri kur disa anëtarë të familjes emigruan nga Kosova në Staten Island.

Pse? “Ata e zotëronin këtë profesion,” thotë Blendi. “Burri i hallës tim ka qenë duke bërë burek” – një proces i gjatë i prerjes së shtresave të holla të tij dhe mbivendosjes së tyre me dorë – “në vendlindjen e tij për 40 vite.” Ndërkohë, është djali i tyre, Fatlum Martinaj, që drejton bërjen e “pitalkas”, një bukë e sheshtë dhe e dendur me një shtresë jashtëm krokante që fryhet në furrën prej guri me temperatura mbi 600 gradë që iu trashëgua nga huazuesi i hapësirës, “pizzeria Goodfellas”, që kishte qenë këtu që nga viti 1993 para se të zhvendosej në zonën “Great Kills”.

 

“Blend’s” ka trashëguar furrën e tij nga një pizzeri që ishte në hapsirën për dy dekada. Foto: Alison Viana

Në “Blend’s”, në menu janë gjithmonë tre lloje bureku: mish, djathë dhe spinaq, dhe një copë e secilit mund të ndahet lehtë midis dy njerëzve, edhe pse shumica e klientëve do të porosisnin një tepsi të tërë për ta marrë me vete. Përveç burekut, ata bëjnë një specialitet të tjetër të pjekur shqiptar, fli, një pjatë me shtresa brumi të kripura që merr katër orë për t’u përgatitur dhe duhet porositur të paktën një ditë paraprakisht.

Pjesa tjetër e menusë përbëhet nga versione të thjeshta shqiptare të pjatave të njohura, si qebapa, që janë kebab me mish të grirë me kripër, që janë më të mirë kur mbushen brenda bukës së pjekur pitalk me salcë dhe kos që ata vetë e bëjnë. Një tjetër pikë e rëndësishme gjatë vizitës sonë ishte sallami i suxhukut, i cili është i kripur dhe pikantë, si të ishte një “chorizo” meksikane hallall.

Pitalka ishte pikërisht hiti më i madh, një fakt që e di se është i vërtetë sepse, pasi e hëngri, djaloshi i mikut tim shpalli: “Kjo është buka më e mirë që kam provuar ndonjëherë!” ndërsa kërciste shtresën e jashtme dhe kënaqej me avullin dhe aromë që dilte nga brenda pitalkës. Kur Sami dëgjoi këtë, na dhurio një copë shtesë, vetëm për të.

Disa ditë më vonë, u ktheva dhe takova një person që po darkonte vetëm, dhe ai i tregoi kamarieres së tij se nuk kishte provuar kurrë burek më parë. Unë vura në dyshim se ai kishte zbuluar dyqanin në TikTok gjithashtu, por ai tha se ishte futur rastësisht pasi kishte udhëtuar me tragetin Staten Island si një “mënyrë falas për të parë disa atraksione” gjatë ditës së tij të fundit të pushimit para se të kthehej në Kanada. Kur iu servir bureku, ai i bëri një kafshim dhe u qesh në fytyrë. “Tekstura është e mrekullueshme,” tha ai. “Do të dëshiroja të kishim këtë në Montreal.”

Nga , Underground Gourmet, New York Magazine.

/businessmag.al

Stafi dhe pronarët e restorantit janë një familje. Foto: Alison Viana.