Nxitimi nuk është mik i ushqimit të shëndetshëm, sipas një studimi të koordinuar nga Instituti Max Planck për Zhvillimin Njerëzor, i publikuar në Jama Network Open.
Sipas studimit vaktet më të gjata se dhjetë minuta dhe të relaksuara inkurajojnë fëmijët të hanë më shumë fruta dhe perime, pa pasur pasoja në konsumimin e të tjerave. ushqimet.
“Konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve rrit rrezikun e sëmundjeve kronike jo ngjitëse. Megjithatë, fëmijët në mbarë botën hanë shumë më pak fruta dhe perime sesa sasia e rekomanduar”, shkruajnë studiuesit.
Ekipi testoi ndikimin e gjatësisë së vaktit në ushqimin duke përfshirë 50 çifte prind-fëmijë. Të gjitha çiftet u vëzhguan në kontekstin e dy vakteve që ishin identike në të gjitha, përveç kohëzgjatjes.
Në vaktin e parë, shoqëruesit njoftuan se do të pastronin tryezën pas një kohe të barabartë me kohëzgjatjen tipike të vakteve të tyre në shtëpi (mesatarisht, rreth 20 minuta). Në të dytën, koha u rrit me 50% (afërsisht 10 minuta shtesë).
Kur kishte më shumë kohë në dispozicion, fëmijët hanë më shumë fruta pa rritur konsumin e ushqimeve të tjera; për më tepër, ata hanin më ngadalë dhe raportuan një ndjenjë më të madhe të ngopjes në fund të vaktit.
”Këto janë rezultate të rëndësishme. Rritja e konsumit të frutave korrespondonte me afërsisht 1 porcion ose 100 gramë më shumë. Ky rezultat ka një rëndësi praktike për shëndetin publik sepse 1 racion shtesë ditor ul rrezikun e sëmundjes kardiometabolike 6% deri në 7%”, shkruajnë ata.
”Për më tepër, vaktet më të gjata familjare u shoqëruan me ritme më të ngadalta të ngrënies, rritje të ngopjes dhe rrezik më të ulët të obezitetit tek fëmijët”, përfundojnë studiuesit.
/ata.gov.al