Njihuni me 9 shkencëtarët shqiptarë të së ardhmes – Marrin pjesë në Sfidën e Parë Globale në Gjenevë

76

First Global Challenge Team Albania do të marrë pjesë në Sfidën e Parë Globale 2022 që mbahet nga 13-16 tetor 2022 në Gjenevë, Zvicër.

FGC Team Albania është një grup prej nëntë “inxhinierësh” të rinj, disa prej të cilëve kanë pasur përvojë të mëparshme me aktivitetet dhe programet e FGC.

Skuadra përbëhet nga Sam Gjonaj (17 vjeç, programues, kapiten ekipi), Ditri Çollaku (16, zëdhënës i ekipit, menaxher dhe media sociale), Martin Kalo (17, ndërtues), Dea Dervishi (16, ndërtues), Bora Gripshi (16, ndërtues), Arb Izeti (17, ndërtues, krijues video), Arlin Cobo (15, programues), Joana Cobo (14, programues, ndërtues), Siri Hupin (15, ndërtues) dhe Taejoon Im (18, ndërtues).

Eda Peshku dhe Juljan Grori, dy mentorë që u ofruan vullnetarisht të ndajnë me studentët ekspertizën e tyre në fushën e robotikës, shërbejnë si udhërrëfyes dhe mbështetës të tyre.

FGC Team Albania është e vendosur në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë.

Të gjithë studentët kanë një entuziazëm të vërtetë për robotikën dhe kanë konkurruar në një sërë garash ndërkombëtare robotike dhe programimi, si Technovation, FTC, FLL dhe mëparë në FGC.

Duke parë të ardhmen, misioni i ekipit të Shqipërisë është të inkurajojë dhe promovojë me shembull STEM brenda vendit, duke u fokusuar më shumë drejt brezave të rinj. Është hapi i parë që Tirana të bëhet një qendër e rëndësishme inovacioni në Evropën Lindore. Ekipi është jashtëzakonisht i emocionuar që mund të udhëtojë përsëri dhe të takojë të gjitha ekipet e tjera në Gjenevë!

Më shumë se 180 vende do të bashkohen ballë për ballë në frymën e synimit global, unitetit dhe bashkëpunimit. Nuk ka vend më të përshtatshëm për Sfidën e PARË Globale të këtij viti sesa Gjeneva, “Kryeqyteti i Paqes” ku kombet mblidhen për të zgjidhur sfidat diplomatike dhe ku lulëzon inovacioni shkencor.

Sfida e Parë Globale

FIRST Global është një organizatë bamirëse publike jofitimprurëse me bazë në SHBA e themeluar nga themeluesi i FIRST® (Për frymëzim dhe njohje të shkencës dhe teknologjisë), Dean Kamen. Misioni i saj është të frymëzojë udhëheqjen dhe inovacionin tek të rinjtë nga të gjitha kombet duke i fuqizuar ata përmes edukimit në shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë – i njohur gjithashtu si STEM.

Duke ushqyer komunikimin dhe bashkëpunimin ndërkulturor midis nxënësve të shkollave të mesme në mbarë botën përmes STEM, i fuqizon ata që të trajtojnë kolektivisht sfidat më urgjente të botës dhe të dalin me zgjidhje që përmirësojnë cilësinë e jetës për të gjithë. Sfida e PARË Globale është mekanizmi për ta bërë këtë. Duke i bashkuar këta liderë të ardhshëm STEM së bashku në një konkurs angazhues dhe bashkëpunues që vendos theksin mbi rëndësinë, entuziazmin dhe zbatueshmërinë e edukimit STEM, FIRST Global po përdor robotë për të ndërtuar fëmijë që kanë vetëbesim, grupe aftësish, imagjinatë, kurajo dhe vizion për të bërë gjëra të rëndësishme.

FIRST Global gjithashtu përpiqet të bindë qeveritë dhe organizatat e ndryshme kombëtare të botës që të përqafojnë arsimin STEM dhe ta mbështesin atë duke investuar në të rinjtë e tyre, të cilët së shpejti do të fillojnë të lënë gjurmët e tyre në botë.

Sfida e Parë globale është një konkurs ndërkombëtar i robotikës në stilin olimpik që zhvillohet çdo vit në një vend të ndryshëm.

First Global fton çdo komb të dërgojë një ekip për të ndërtuar dhe programuar një robot për të konkurruar. Ekipet punojnë së bashku për të përfunduar detyrat në një lojë me temë rreth një prej sfidave më të mëdha me të cilat përballet planeti ynë, duke përfshirë 14 Sfidat e Mëdha për Inxhinierinë, në një përpjekje për të nxitur mirëkuptimin dhe bashkëpunimin midis të rinjve të botës, ndërsa ata përdorin aftësitë e tyre për të zgjidhur problemet e botës. Sfidat me të cilat përballemi si shoqëri globale duhet të zgjidhen dhe brezi i ardhshëm mund ta përballojë detyrën – së bashku.

Sfida e Parë Globale 2022

Nivelet në rritje të vazhdueshme të CO2 që bllokojnë nxehtësinë në atmosferë po kontribuojnë në ngrohjen globale të përhapur dhe ndryshimet klimatike. Tani është koha për të gjetur zgjidhje që përkujdesen për një planet më të shëndetshëm për të gjithë ne. Kapja e karbonit është procesi i kapjes së dioksidit të karbonit ekzistues dhe parandalimit të tij nga hyrja në atmosferë. Ekzistojnë dy lloje të strategjive për heqjen e karbonit: Rritja e proceseve natyrore në tokë, oqeane dhe shkëmbinj dhe krijimi i zgjidhjeve industriale duke përdorur kimikate dhe teknologji.

Tema e këtij viti sfidon ekipet e FIRST Global për të riimagjinuar të ardhmen e klimës së Tokës. Kjo është shtëpia jonë; le të kujdesemi për të së bashku. Në lojën “Kapja e karbonit”, aleancat globale të zhvendosura të gjashtë ekipeve kombëtare punojnë së bashku për të kapur dhe ruajtur karbonin, duke demonstruar përpjekjen kolektive të kërkuar për të mbrojtur atmosferën tonë të përbashkët. Më pas ato ndahen në aleanca rajonale për t’u fokusuar në përpjekjet lokale për ruajtjen afatgjatë të CO2 për të ngadalësuar efektet e ndryshimeve klimatike.