Për shëndetin fizik dhe mendor, 8 arsye pse duhet të merreni me sport

17

Qëndrimi aktiv çdo ditë është mënyra më e mirë për të mbajtur një gjendje të mirëqenies së përgjithshme, si fizike ashtu edhe mendore.

Efektet e dobishme të sportit do të jenë të shumta dhe të dukshme; ja disa prej tyre.

  1. Ul shanset për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare

Praktikimi i një aktiviteti sportiv përmirëson vazhdimisht funksionin kardiovaskular dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ndihmon në eliminimin e kolesterolit “të keq” LDL, në favor të HDL “të mirë”. E gjithë kjo lejon që gjaku të rrjedhë pa probleme, pa pengesa, duke parandaluar kështu një spektër të gjerë problemesh shëndetësore si sulmet në zemër, goditjet në tru, hipertensionin dhe diabetin.

  1. Parandalon Alzheimerin

Shumë kërkime kanë zbuluar se të luash sport e mban mendjen më të re dhe ndihmon në vonimin e rënies njohëse tek të moshuarit. Në veçanti, ushtrimet aerobike do të rrisnin rrjedhën e oksigjenit në tru dhe do të kundërshtonin humbjen e qelizave të trurit.

  1. Përmirëson humorin dhe ju lejon të flini më mirë

Kur ushtroni, truri lëshon endorfinë, një hormon i veçantë që vepron në mënyrë të ngjashme me një antidepresant: ju bën të ndiheni më të qetë dhe të relaksuar, duke ndihmuar në reduktimin e stresit të akumuluar dhe kanalizimin e agresionit.

Kjo ndikon pozitivisht edhe në sasinë dhe cilësinë e gjumit dhe për rrjedhojë ju bën të pushoni më mirë dhe më shumë. E vetmja masë paraprake, është më mirë të shmangni stërvitjen pak para se të flini.

  1. I bën muskujt dhe kockat të forta

Ushtrimi forcon muskujt, tendinat dhe ligamentet. Ai mundëson kocka më të forta, duke ulur kështu rrezikun e frakturave dhe ngadalëson humbjen e masës kockore, e cila është shkaku i osteoporozës.

  1. Rrit energjinë

Kjo është e saktë, pasi ushtrimi i lejon trupit të transportojë oksigjen dhe lëndë ushqyese në qeliza në mënyrë më efektive, duke rritur energjinë e disponueshme për të përballuar detyrat e përditshme.

  1. Kontrolloni peshën tuaj dhe forconi vetëbesimin

Ushtrimi ju ndihmon të digjni kalori dhe rrjedhimisht të humbni peshë dhe të qëndroni në formë.

Një pamje e këndshme fizike ju bën më të sigurt, më të përgjegjshëm, optimist dhe ju lejon të ndiheni më mirë me veten dhe pamjen tuaj.

  1. Ndihmon socializimin

Sporti, veçanërisht nëse praktikohet me njerëz të tjerë ose në një ekip, ndihmon për t’u socializuar, për të takuar njerëz të rinj dhe për t’u përshtatur në grupe që ndajnë të njëjtat pasione dhe interesa.

  1. Zgjat jetën

Praktika e rregullt e çdo forme ushtrimi fizik, duke ulur rrezikun e sëmundjeve me 70%, rrit jetëgjatësinë me rreth 10 vjet, krahasuar me ata që bëjnë jetë sedentare