Perla nënujore shqiptare në National Geographic

300

“Shqipëria, një vend në Detin Adriatik midis Malit të Zi dhe Greqisë, ka një nga brigjet më pak të eksploruara në botë”, kështu e nis shkrimin edicioni spanjoll i National Geographic në një speciale dedikuar fund detit të Shqipërisë.

 Shkrimi flet për reliket e ndodhura në fund të detit në brigjet shqiptare, anijet e zhytura nga Lufta e Dytë Botërore, ndërsa përmend që autoritetet shqiptare miratojnë legjislacionin për të mbrojtur trashëgiminë nënujore.

“Në brigjet e Sarandës mbeten dhjetëra amfora të mbytura apo qindra nga Afrika e Veriut që nga shekulli i katërt pas Krishtit, të cilat janë një testament për lidhjet tregtare midis detit Adriatik dhe bregdetin verior të Afrikës. Anijet, ende të dukshme, janë shkrirë me shtratin e detit dhe mbetjet e anijes mund të varrosen në afërsi. Nga ana tjetër, mbetjet shpirtërore të anijes italiane MV Probitas, që datojnë nga Lufta e Dytë Botërore, ruhen”, sipas The Associated Press.

Burimi: Top Channel