Prindër, ja 10 mënyrat se si të krijoni miqësi me fëmijën tuaj, sipas psikologëve

78

Ekzistojnë mënyra të mbështetura nga shkenca për t’i forcuar lidhjet dhe për të inkurajuar fëmijën tuaj të jetë i afërt me ju. Ja se si psikologët e fëmijëve shpjegojnë 11 mënyra për të fituar miqësinë e fëmijës tuaj.

1.Filloni me përkushtim

Një formë e pakushtëzuar e përkushtimit ndaj një fëmije është jashtëzakonisht thelbësore për tu siguruar që ju dhe fëmija juaj të jeni miq.Prandaj merrni angazhimin tuaj të duhur! Thuajini fëmijës tuaj:

-Unë do të të dua gjithmonë pa marrë parasysh çfarë.
-Pavarësisht se çfarë do të ndodhë, unë do t’ju mbështes.
-Edhe kur të zemërohem me ty, do të të dua gjithmonë.

2.Lejoni fëmijët të marrin vendime

Ju nuk duhet t’i lejoni fëmijët të marrin vetë vendime të mëdha, por mund t’i përfshini ata si pjesëmarrës në këto vendime. Për gjërat që janë të vogla dhe nuk do të prekin rëndë askënd, ju mund t’i kërkoni nga ata që të marrin vendimin e tyre. Për shembull, mund të:

Pyetini ata se çfarë do të donin për mëngjes.
Lërini ata të zgjedhin midis aktiviteteve jashtëshkollore.
Kërkoni mendimin e tyre për dy mundësi të ndryshme festash.

3.Dëgjoni që t’i kuptoni

Më konkretisht, ju duhet të praktikoni dëgjimin aktiv. Bëni kontakt me sy me fëmijën tuaj dhe dëgjoni me kujdes. Mendoni për qëllimin tuaj, që është të kuptoni këndvështrimin e fëmijës tuaj, edhe nëse kjo pikëpamje është “fëminore” ose pa kuptim!

4.Udhëheqni me shembull të mirë
Fëmijëve mund t’ju duhet ca kohë për të zotëruar inteligjencën e tyre, por ata ende mund të tregojnë kur nuk praktikoni atë që predikoni. Shumica e fëmijëve mësojnë përmes vëzhgimit, kështu që ju mund të fitoni miqësinë e tyre duke bërë të njëjtat gjëra që prisni prej tyre.

5.Tregoni respekt për vendimet e tyre

Puna e ëndrrave të fëmijës suaj mund të duket jo praktike. Marrëdhënia e tyre mund të mos duket se do të zgjasë. Shkalla e tyre e zgjedhjes mund të mos jetë më e mira për ta, por një fëmijë do ta vlerësojë atë nëse respektoni vendimet e tyre.

6.Bëni kontakte fizike
Prekja fizike mund të ketë një efekt mjaft domethënës tek një fëmijë. Në fakt, përqafimet lëshojnë hormonin oksitocinë, e cila promovon të menduarit pozitiv dhe lidhjen ndërmjet dy personave.

7.Ofroni mbështetje

Një inkurajim i vogël shkon shumë. Kur mësoni, korrigjoni dhe madje qortoni fëmijën tuaj, është një ide e mirë që të ktheheni në disa pika pozitive në vend që të përqendroheni vetëm në negativ. Negativiteti i vazhdueshëm mund ta bëjë fëmijën tuaj të bjerë në modele të këqija të vetëvlerësimit negativ.

8.Mësoni më shumë rreth tyre
Shumë prindër bien në grackën e etiketimit të fëmijëve të tyre. Ky veprim mund të ketë efekte të shumta negative. Merrni kohën për ta njohur me të vërtetë fëmijët tuaj. Ju mund të mendoni se i njihni më mirë sesa ata e dinë vetë, por ata janë akoma qenie njerëzore dhe do të rriten dhe ndryshojnë me kalimin e kohës.

9.Mos tentoni ti mbroni vazhdimisht

Të gjithë prindërit mund të jenë mjaft mbrojtës ndaj të vegjëlve të tyre dhe me arsye të mirë. Por ka një ndryshim të madh midis mbrojtjes dhe kontrollit. Kontrollimi i çdo lëvizje të vetme që bën fëmija juaj do të bëjë që ata të ndjehen të pakëndshëm duke ndarë gjëra me ju, duke çuar në gënjeshtra, mashtrime dhe veprimin e fshehjes së gjërave nga ju.