Projekti i Bankës Botërore, ja rruga e re që do ndërtohet në Shqipëri

216

Projekti i Bankës Botërore për rrugët lokale dhe urbane i cili po zbatohet përmes Fondit Shqiptar të Zhvillimit këtë herë ka vendosur fokusin e vet në rajonin jugperëndimor të qytetit të Vlorës. Në një njoftim të bërë në faqen e Fondit Shqiptar tëZhvillimit (FSHZH) nënvizohet se do të ndërhyhet në një tjetër rrugë të rëndësishme për këtë zonë siç është Gusmar – Kuc.

FSHZH tha se ka zgjedhur Rawafed Al-Torok Contracting me bazë në Arabinë Saudite si fituesin në një tender për përmirësimin e rrugës rurale Gusmar – Kuc në rajonin jugperëndimor të vendit të Vlorës. Ky projekt vlerësohet të kushtojë 5.8 milion dollarë (5.2 milion euro), përfshirë taksën e vlerës së shtuar.

Punimet e ndërtimit duhet të përfundojnë brenda 12 muajve. Dhjetë oferta u paraqitën në tender, nga të cilat kompania e huaj u shpall fituese.

Rruga

Periudha e ndërtimit është 12 muaj. Projekti konsiston në ndërtimin e segmentit rrugor Kuc – Gusmar. Segmenti Gusmar-Kuç shtrihet në pjesën jugperëndimore të Shqipërisë, në zonën Kurvelesh të rrethit të Vlorës. Ajo lidh njëra pas tjetrës fshatrat nga Progonat, Gusmar, Kuc.

Segmenti rrugor fillon në dalje të fshatit Kuc (në zonën e quajtur Buronjat) dhe vazhdon përgjatë lumit Kuci, lumit Habilaj dhe lumit Kasemi.

Segmenti rrugor midis Kucit dhe Gusmar është një rrugë verore (sezonale), e arritshme vetëm nga automjete të larta, dhe që kalon nëpër pjesën më të madhe të shtratit të lumit Kuci. Rruga vazhdon përgjatë rrjedhave dhe më pas filloni të rritni nivelet për të arritur në fshatin Gusmare.

Rruga është e vendosur në bashkitë Vlorë dhe Tepelenë.

Projekti

Caktimi është pjesë e një projekti për përmirësimin e lidhjes rrugore rajonale dhe lokale në Shqipëri dhe financohet me të ardhurat e një kredie prej 50 milion dollarë nga Banka Botërore.Ndërhyrjet përmes projektit të rrugëve rajonale dhe lokale po financohen nga Banka Botërore pas zbatimit të fazës së parë të tij për disa vite nga ana e FSHZH. Ky projekt synon përmirësimin e jetës së qytetarëve në zonat rurale, afrimin e tyre me tregjet dhe qëndrat urbane si dhe impakt në aspektin turistik.