RENEA shqiptare shpallet njësia më e mirë kundër terrorizmit në Ballkan

327

Portali “Military Zone” ka bërë një shkrim mbi repartin e Policisë shqiptare, RENEA, duke e cilësuar si një nga njësitë më të mira kundër terrorizmit në Ballkan.

Në shkrimin e publikuar një muaj më parë theksohet se, reparti i Neutralizimit të Elementeve të Armatosura, i njohur zakonisht nga akronimi RENEA, është njësia kryesore anti-terroriste shqiptare dhe reaguese ndaj incidenteve kritike.

Forca u krijua në fillim të viteve 1990 në përgjigje të niveleve në rritje të krimit në vend pas rënies së komunizmit.

Përgjegjësitë e RENEA janë operacionet e shpëtimit, situatat e pengjeve, kundër-terrorizmi dhe reagimi ndaj formave veçanërisht të dhunshme të krimit.

Që nga viti 1991, njësia ka humbur katër burra në veprim dhe më shumë se dyzet të plagosur. Aftësitë e tyre konsiderohen shumë mira brenda Shqipërisë dhe në Perëndim dhe janë trajnuar nga GSG.

Prej vitit 1991, negociatorët e njësisë kanë zgjidhur, pa përdorur dhunën, më shumë se 500 nga 600 rastet që kanë të bëjnë me rrëmbyesit dhe profesionet e armatosura.

Burimi: Lexo.al