Rrushi i thatë është një aleat i shkëlqyer i shëndetit.
Ai është i pasur me fibra, vitamina dhe minerale, si dhe ka përmbajtje të lartë të sheqerit dhe kalorive. Por, mund të ndihmojë edhe në tretje, të rrisë nivelet e hekurit dhe t’i mbajë kockat e forta, transmeton Klan Kosova.
Rrushi i thatë zakonisht përdoret në deserte e biskota. Një grusht rrush mund të bëjë mrekulli për të shmangur sëmundjet.
Po sjellim pesë përfitime shëndetësore nga rrushi.
Ulë presionin e gjakut
Sipas hulumtimit të paraqitur në Sesionin e 61-të Vjetor Shkencor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, një grusht rrush i thatë ndihmon në uljen e presionit të gjakut.
Ndihmon trajtimin e anemisë së mungesës së hekurit
Rrushi i thatë është i pasur me hekur dhe vitaminë B-kompleks. Anemia e mungesës së hekurit mund të trajtohet duke përfshirë një grusht rrush në menynë tuaj të ushqimit. Ai gjithashtu është një burim i mirë bakri i cili kërkohet të prodhojë qeliza të reja të kuqe të gjakut.
Për kocka dhe dhëmbë të fortë
Rrushi i thatë përmban rreth 36 miligram kalciumi për ½ filxhan. Kalciumi luan një rol shumë të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të eshtrave dhe dhëmbëve.
Për të trajtuar ethet
Një studim i botuar në Journal of Food Science zbulon se rrushi i thatë ka shumë përfitime, duke përfshirë zvogëlimin e temperaturës së trupit kur jemi me ethe. Rrushi i thatë ka disa antioxidant, antibiotik të cilat ndihmojnë për të shmangur infeksionet virale dhe bakteriale në trup.
Për të trajtuar kapsllëkun
Rrushi i thatë është një burim i pasur i fibrave. Ushqimi i pasur me fibra ndihmon për të ndihmuar procesin e tretjes.