Rrushi me Erë – Krahas Shijes Unike, Fuqi Shëndeti për Organizmin

6

Rrushi me erë është i famshëm për shijen e tij fantastike dhe aromës së mrekullueshme që të përfshin tërësisht.

Padyshim është ndër varietetet më të preferuara të shqiptarëve dhe koha e vjeljes së tij është në vjeshtë.

Kokrrat e tij janë shumë të ëmbla me një shije fantastike plotësuar nga aroma tipike dhe e pakrahasueshme.

Lëkura e rrushit me erë është pak më e trashë se e rrushit të zakonshëm por vlerësohet se eshtë e pasur me sasi të lartë antioksidantësh.

Fantastik në përgatitjen e verës dhe rakisë, dy nga traditat më të hershme të shqiptarëve por sigurisht është ndër frutat më të preferuara të stinës.

Por krahas shijes të mrekullueshme, rrushi me erë shquhet për vlerat e tij shëndetësore, të cilat AgroWeb.org j’ua sjell më poshtë.

Për Shëndetin e Trurit, Zemrës dhe Kockave

Rrushi me erë është i pasur në vlera ushqyese.

Ai ndihmon në parandalimin e osteoporozës, problemet me kockat duke ndikuar në ruajtjen e dendësisë së tyre.

Gjithashtu, rrushi me erë ka veti të forta në parandalimin e krijimit të venave varikoze.

Ndihmon në përmirësimin e funksionimit të trurit dhe parandalon lindjen e disa sëmundjeve degjeneruese.

Duke patur në përbërjen e saj sheqerna të thithshme nga trupi i njeriut si fruktoza dhe glukoza, rrushi me erë, por jo vetëm edhe llojet e tjera të tij duhet të konsumohet në sasi të kontrollueshme nga diabetikët.

Rrushi përmban shumë antioksidantë dhe energji natyrale

Ky frut është i pasur me kuercetinë dhe resveratrol. Të dy njihen si antioksidantët më të fuqishëm.

Të gjitha llojet e rrushit përmbajnë polifenolë të njohur si acidi fenolik dhe flavonoide.

Fruti i rrushit ndihmon në uljen e rrezikut të formimit të trombozës që mund të shkaktojë atak në zemër.

Ekspertët e AgroWeb.org sugjerojnë se rrushi jo vetëm që pakëson gjasat e mpiksjes së gjakut në arterie, por edhe forcon oksidin nitrik që i mban arteriet të shëndetshme e të forta.

Lëngu i rrushit përmban flavonoidë që parandalojnë oksidimin e kolesterolit të keq në trup, që shkakton një barrë të rëndë në arterie dhe shkakton arterosklerozë.

/agroweb.org