Rukola është një barishte me dhunti të shumta për shëndetin e mirë.
Ajo përdoret kryesisht në sallata, por edhe mund të gatuhet krahas perimeve të tjera.
Sipas të dhënave të AgroWeb.org, shqiptarët e kanë kultivuar rukolën pas viteve 90’, ndërkohë që vendet e tjera të Mesdheut e kanë kultivuar këtë barishte prej më shumë kohësh.
Rukola i përket familjes botanike së lakërishteve që përfshin brokolin, lakrën dhe lulelakrën.
Kjo barishte është plot me aq shumë vitamina, minerale dhe ushqyes, saqë është ndër të paktat që mbështet të gjitha sistemet e organizmit.
Rukola Për Uljen e Tensionit të Gjakut
Rukola është një nga burimet më të pasura të nitrateve dhe përmban gjashtë herë më shumë nitrate se sallata jeshile.
Kjo është diçka shumë e mirë për organizmin.
Sipas ekspertëve të AgroWeb.org, kur hyn në trup, nitratet transformohen në një substancë që ka aftësinë të hapë enët e gjakut dhe të lehtësojë qarkullimin e tij.
Në këtë mënyrë, rukola ndihmon në uljen e tensionit të lartë të gjakut.
Përveç tensionit të gjakut, kjo barishte ndihmon edhe në uljen e nivelit të kolesterolit.
Ajo përmban vitaminën B5 e cila njihet për aftësinë që ka në uljen e nivelit të kolesterolit të keq dhe mirëmbajtjen e nivelit të kolesterolit të mirë.
Nga ana tjetër, rukola përmban vitaminë K që lufton inflamacionin dhe forcon shëndetin e kockave, duke parandaluar në të njëjtën mënyrë edhe shfaqjen dhe zhvillimin e artritit.
Një vlerë e shtuar e vitaminës K është edhe ndihma që i jep organizmit për të përthithur kalçiumin, duke i dhënë një mbështetje të fortë personave që vuajnë nga osteoartriti.
Si ta Përfshini më Shumë rukolën në Ushqimin Tuaj
Ekspertët e AgroWeb.org këshillojnë që të përpiqeni të hani rukola të paktën 2 herë në javë.
- Shtojeni në salca të ndryshme për të përfituar shijen e mprehtë dhe therëse.
- Përdoreni me produkte deti të gatuara në zgarë.
- Prijeni hollë dhe hidheni në pica ose makarona përpara se t’i servirni.
- Përdoreni në sallatë krah barishteve të tjera për një shije të shumëfishtë.
- Përgatisni panine me djathë, rukola dhe domate.
- Prijeni hollë dhe përdoreni në omletë, ose me djathë dhe patate të pjekur në furrë.
- Shtojeni në përzierjet dhe shtrydhjet e frutave dhe perimeve për një lëng me shumë vlera.
- Shtojeni në perimet e kavërdisura, makarona, supa, dhe salca.
/agroweb.org