Sa i rëndësishëm është kaliumi për ata që merren me sport

26

Ju me siguri keni dëgjuar për rëndësinë e kripërave minerale për trupin. Bakri, hekuri, magnezi, kaliumi dhe shumë të tjerë kontribuojnë në funksionimin e duhur të sistemeve dhe organeve vitale. Sot duam t’ju tregojmë diçka më shumë për njërën prej tyre, kaliumin.

Çfarë është kaliumi?

Kaliumi është një metal alkalik që gjendet kryesisht në lëngjet ndërqelizore. Rregullon ngacmueshmërinë neuromuskulare, ritmin e zemrës, presionin osmotik, ekuilibrin acid-bazë dhe mbajtjen e ujit.

Kaliumi dhe sporti

Gjatë stërvitjes fizike, kryesisht anaerobe, do të ketë një çlirim të kaliumit nga muskujt. Ky fenomen, së bashku me hemokoncentrimin, shkakton një rritje të përqendrimit dhe përmbajtjes totale të plazmës të kaliumit, shtrirja e së cilës lidhet në mënyrë të përkryer me intensitetin e punës së muskujve.

Ushtrimet e zgjatura dhe të përsëritura duhet të mbahen nën kontroll për të shmangur humbjen e tepërt të djersës e cila, nëse nuk mbahet nën kontroll, mund të çojë në dështim të veshkave.

Kaliumi është i mirë për zemrën

Sipas një studimi nga Instituti Kombëtar amerikan për Zemrën, Mushkëritë dhe Gjakun, te ata që konsumojnë 4,7 miligramë kalium çdo ditë përmes një diete të ekuilibruar mirë të pasur me fruta, perime, grurë të plotë dhe të ulët, produktet e qumështit me yndyrë, peshk, mish të bardhë, arra dhe fasule, presioni i gjakut normalizohet për vetëm dy javë.