Shihni TABELEN/ Cilat janë kombet më të zgjuara në botë?

56

Cili është kombi më i zgjuar në botë?

Evropa dhe Azia dominojnë listën, me Japoninë që zë vendin e parë në sajë të pozicionimit të saj të lartë në të tre metrikat, ku ajo doli e pesta në renditjen e provimit të shkollës dhe e gjashta në përgjithësi si në çmimet Nobel ashtu edhe në nivelin e IQ.

SHBA vjen në vendin e katërt, megjithëse renditja e saj është dominante në kategorinë Nobel, me 368 çmime. Sidoqoftë, në koeficientin e inteligjencës IQ, SHBA vjen e 28-ta

Dhe ndërsa Evropa ka pesë kombe në listë – Zvicra në të dytin, Holanda në të pestën, Rusia në të gjashtin, Belgjika në të shtatën dhe Britania e Madhe në të tetën – është Azia që tregon se do jetë e ardhmja. Vjen në vendin e 25-të në renditje Singapori – pozicioni i tij anon shumë nga renditja e ulët në vendin e 73-të për çmimet Nobel por renditet i pari si në nivelin aktual të inteligjencës ashtu edhe në nivelin e arsimit.