Shpiket aplikacioni falas, gjen sëmundjet e syve te fëmijët

38
epa06274387 A horizontally mirrored 'username' and 'password' input field is reflected in the iris of an eye in Neuss, Germany, 18 October 2017. A flaw in WPA2's cryptographic protocols could be exploited to read and steal data that would otherwise be protected. In some situations, the vulnerability even leaves room for an attacker to manipulate data on a Wi-Fi network, or inject new data in. In practice, that means hackers could steal passwords, intercept financial data, or even manipulate commands to send someones money to themselves. EPA/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION

Një aplikacion mund të gjejë te fëmijët ”syrin e bardhë”, një refleks brenda retinës që mund të jetë ”tregues” i një sëmundjeje, duke e lejuar atë të bëjë një diagnozë shumë më herët sesa metodat tradicionale, sipas studimit botuar në ”Science Advances”. Algoritmi mund të bëjë analizën direkte në fotografitë e marra për pacientët e mundshëm.

Ideja erdhi si rezultat i përvojës personale të një prej studiuesve, djali i të cilit humbi një sy nga retinoblastoma, një nga sëmundjet ku ”syri i bardhë” është një simptomë.

Aplikacioni u testua për herë të parë në mijëra foto të fëmijës dhe ishte në gjendje të gjente ”syrin e bardhë”, tashmë që në moshën 12 ditëshe të një fëmije.

Sistemi u testua më pas në 53 000 imazhe të 40 fëmijëve, gjysma e të cilave kishin një problem në sy dhe aplikacioni i gjente gjithmonë shumë më herët sesa kur paraqitej problemi.

Aplikacioni quhet ”White eye detector” dhe është në dispozicion falas për të gjithë prindërit