Shpiket llamba UV që vret koronavirusin me rreze ultra vjollcë

55

Një kompani japoneze ka shpikur një llambë ultravjollcë (UV) që mund të dezinfektojë hapësirat e mbyllura dhe të vrasë koronavirusin pa dëmtuar shëndetin e njeriut.

Në një angazhim të përbashkët, prodhuesi i dritave Ushio Inc. dhe Universiteti Columbia zhvilluan llambën ‘’UV Care 222’’, pastruesi i parë i hapësirave të mbyllura në botë kundër COVID-19.

Ky mjet mund të përdoret në hapësira ku njerëzit kanë rrezik të lartë të prekjes nga virusi, siç janë autobusët, trenat, ashensorët dhe zyrat.

Kompania tha se përkundër gjatësisë së valëve konvencionale 254-nanometra që është e dëmshme për shëndetin e njeriut, llamba e re lëshon rrezet UV me një gjatësi vale prej 222 nanometra dhe vret virusin pa dëmtuar shëndetin e njeriut.

Kompania pretendon se në këtë gjatësi të valëve specifike, rrezet UV nuk mund të shkaktojnë defekte gjenetike dhe dëmtime të tjera të tilla si kanceri i lëkurës dhe humbja e shikimit.

‘’UV Care 222’’ dezinfekton 99 % të viruseve dhe baktereve në ajër brenda gjashtë deri në shtatë minuta.

Kapaciteti i saj në terren është deri në një sipërfaqe prej 3 metrash katrorë në sipërfaqen e objekteve.

Kompania tha se Universiteti Hiroshima konfirmoi se rrezet ‘’UV 222’’ nanometra janë efikase në dezinfektimin nga COVID-19.

Kompania tha se çmimi i llambës do të jetë 2 870 dollarë, duke shtuar se pranon vetëm porosi nga institucionet mjekësore tani për tani.