Shpiket pajisja që ndihmon shurdh-memecët të komunikojnë

108

Një shpikje që u lejon shurdh-memecëve të komunikojnë edhe me ata që nuk njohin gjuhën e shenjave.

Kjo është idea e dy adoleshentëve në Isis Façhinetti të Castellanza (Varese), në Itali, lëshuar për një projekt edukimi digjital të Microsoft.

Mateo Ibro dhe Antonio Falsetti, 16 dhe 17 vjeç, kanë krijuar ‘ad hoc’, një dorashkë me sensorë, të cilat janë të lidhura me një aplikacion në smartfone, të cilat mund të përkthejnë gjuhën e shenjave, dhe t’u japin zë.

Aplikacioni tranformon në tinguj sinjalet e lëshuara nga sensorët: për çdo shenjë, ekziston fjala adeguate.

Projekti, realizuar nga dy të rinjtë e vitit të tretë, u prezantua në Politeknikumin e Milanos për Microsoft.