Shqipëria dhe Kosova forcojnë marrëdhëniet tregtare, ja vlera e eksporteve mes dy vendeve

12

Shqipëria dhe Kosova kanë zgjeruar marrëdhëniet e tyre tregtare në vitet e fundit.

Sipas raportit të publikuar nga Instituti i Statistikave (INSTAT), eksportet drejt Kosovës gjatë periudhës janar-shtator arritën në 17.9 miliardë lekë, ndërsa importet 5.8 miliardë lekë.

Gjatë kësaj periudhe, referuar të dhënave, Shqipëria ka eksportuar më tepër drejt Kosovës materiale ndërtimi dhe metale. Vlera e eksporteve të këtij grupi llogaritet gati 8.1 miliardë lekë.

Po ashtu, Shqipëria ka eksportuar drejt Kosovës, ushqime dhe pije në vlerën e 2.8 miliardë lekëve dhe minerale, lëndë djegës dhe energji elektrike në vlerën e 3 miliardë lekëve.

Referuar statistikave, në 10 vitet e fundit eksportet shqiptare drejt Kosovës janë katërfishuar.

Gjatë vitit 2019 dinamika pozitive e shkëmbimeve tregtare ka bërë që bashkëpunimi ekonomik mes dy vendeve të arrijë vlerat më të larta të shkëmbimeve në gati 300 milionë euro.