STUDIMI/ Kafeja ju bën më të zgjuar, vigjilentë dhe më të përgjegjshëm

19

Kafeja ka një efekt pozitiv në aftësinë tonë për të dalluar objektet në lëvizje dhe për të reaguar shpejt.

Nëse edhe ju që po e lexoni këtë nuk mund ta imagjinoni ta filloni ditën pa një filxhan kafe, ne kemi një lajm të mirë për ju: rituali juaj i preferuar ka efekte të prekshme pozitive në trupin tuaj. Për herë të parë, në fakt, një ekip kërkimor i lindur nga një bashkëpunim midis Universitetit të Waterloo (Kanada) dhe atij të Granadës (Spanjë), ka hetuar sesi pirja e kafesë përmirëson disa nga aftësitë tona vizuale dhe koordinuese, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me objekte në lëvizje.

Studimi u krye në një kampion prej 21 personash, të gjithë rreth moshës 20 vjeç dhe të gjithë të bashkuar nga fakti se ata zakonisht marrin pak kafeinë. Ekipi u nis për të analizuar efektet e kafesë në të ashtuquajturën mprehtësi vizuale, domethënë aftësinë e syrit tonë për të identifikuar dhe njohur detajet e asaj që shohim. Mprehtësia mund të matet në dy kushte: statike, pra aftësia për të dalluar detajet e vogla në një imazh të palëvizshëm dhe dinamike. Këto të fundit janë ato që shfaqen më shpesh në sytë tanë në jetën e përditshme: është shumë e rëndësishme që sytë tanë të jenë në gjendje të deshifrojnë një imazh në lëvizje. Prandaj është një lajm i madh të zbulojmë se kafeja përmirëson aftësitë tona.

Pjesëmarrësit në studim u ndanë në dy grupe; të dyve iu dha, për dy ditë rresht, një kapsulë për të pirë. Për grupin e parë përmbante kafeinë, për të dytin një placebo të thjeshtë. Më pas, duke përdorur një test të kompjuterizuar, u testua mprehtësia vizuale e subjekteve, para dhe pas pirjes së kapsulës.

Grupi i kafeinës demonstroi mprehtësi vizuale më të madhe se grupi placebo, duke qenë në gjendje të dallonte detajet në një imazh në lëvizje më shpejt dhe më saktë. Shpejtësia e lëvizjes së syve dhe ndjeshmëria ndaj kontrasteve të ngjyrave, të cilat të dyja janë elemente kyçe në shikimin akut, u përforcuan gjithashtu nga përdorimi i kafeinës. Me pak fjalë, nëse jeni një konsumator i rregullt i kafesë, tashmë e njihni atë, por tani keni prova shkencore që pija juaj e preferuar ju bën më të zgjuar, vigjilentë dhe më të përgjegjshëm.