STUDIMI/ Kur fëmijët fillojnë të kuptojnë dhe vlerësojnë humorin

18

Shkencëtarët nga universitetet e Bristol, Sheffield (MB) dhe Vermont (SHBA) vendosën të zbulojnë se kur fëmijët fillojnë të kuptojnë dhe vlerësojnë humorin. Hulumtimi është publikuar në revistën Behavior Research Methods.

Puna u ndoq nga prindër të 671 fëmijëve të moshës zero deri në 47 muaj që jetojnë në MB, SHBA, Australi dhe Kanada. Ekipi hulumtues përpiloi një anketë të veçantë të zhvillimit të hershëm të humorit prej 20 pyetjesh, të cilave iu përgjigjën prindërit.

Doli se mosha më e hershme në të cilën fëmijët mund të kuptonin humorin ishte një muaj. Por 50 për qind e foshnjave ishin në gjendje të arrinin tregues të tillë vetëm në dy muaj, dhe gjysma e mbetur deri në 11 muaj.

Në studim morën pjesë edhe fëmijët e rritur. Si rezultat, shkencëtarët ishin në gjendje të identifikonin 21 lloje humori në to. Përdorimi i tyre varej nga mosha. Për shembull, të vegjlit nën një vjeç vlerësuan format fizike, vizuale dhe dëgjimore të humorit. Kjo përfshinte lojëra me fshehje dhe kërkim, ekspozim, gudulisje, shprehje qesharake të fytyrës, tinguj qesharak dhe mashtrime të tjera.