Studimi/ Kush konsumon speca djegëse jeton më gjatë dhe më mirë

55

Një jetë e gjatë dhe një zemër më e shëndetshme duket se janë përpara për adhuruesit e specave djegësve.

Ata që e konsumojnë atë mund të jetojnë më gjatë dhe kanë një rrezik të reduktuar ndjeshëm nga sëmundjet kardiovaskulare ose kanceri, sipas studimit paraprak që do të paraqitet në sesionet shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës 2020.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se ngrënia e specave djegës ka një efekt anti-inflamator, rregullator antioksidues, antitumor dhe glukozë në gjak për shkak të kapsaicinës, e cila i jep speci djegës intensitetin gjatë ngrënies.

Të dhëna për shëndetin dhe dietën e më shumë se 570 000 njerëzve në SHBA, Itali, Kinë dhe Iran u përdorën për të gjetur ndryshime midis atyre djegës të konsumuar dhe ata që nuk e kanë përdorur kurrë ose rrallë.

Krahasuar me njerëzit që rrallë ose kurrë nuk hanë spec djegës, pati një ulje relative e 26% të vdekshmërisë kardiovaskulare, një zvogëlim relativ me 23% të vdekshmërisë nga kanceri dhe një ulje relative e 25% të vdekshmërisë u gjetën tek ata që e konsumuan atë.