STUDIMI/ Pse duhet t’i largoni telefonat nga fëmijët një orë përpara gjumit

109

Prindërit duhet të mos lejojnë që fëmijët e tyre të përdorin telefona celularë, tableta ose kompjutera një orë përpara gjumit.

Ekspertët thonë se shikimi në ekrane si telefonat, tabletat ose kompjuterët një orë para shtratit mund të prishin gjumin dhe të ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e fëmijëve.

Ndërkohë, shpenzimi i periudhave të gjata në pajisje është i lidhur me ngrënien jo të shëndetshme dhe mungesën e stërvitjes.

Duke nxjerrë udhëzimet e para zyrtare në kohën e ekranit, Kolegji Mbretëror i Pediatrisë dhe Shëndetit të Fëmijëve ka rekomanduar kufizime kohore dhe një mbikqyrje.

Prindërve u thuhet shpesh se pajisjet mund të përbëjnë një rrezik për fëmijët e tyre, por në fakt mund të jenë një mjet i vlefshëm për fëmijët për të eksploruar botën, tha kolegji. Sidoqoftë, koha e ekranit nuk duhet të zëvendësojë aktivitete të shëndetshme siç janë ushtrimi, fjetja dhe koha e shpenzimeve me familjen.