Testi i 1.2 milionë njerëzve, vaksina Pfizer / BioNTech rezulton 94% efektive

12

Studimi i parë i madh real i vaksinës së koronavirusit Pfizer / BioNTech ka treguar se vaksina është aq e mirë sa premtonin provat, në një moment potencial të rëndësishëm për vendet që duan t’i japin fund bllokimeve.

Një studim i 1.2 milion njerëzve në Izrael, i cili ka vaksinuar pjesën më të madhe të popullsisë së tij me vaksinën Pfizer gjatë dy muajve të fundit, zbuloi se dy doza ulin rastet simptomatike me 94% në të gjitha grupmoshat dhe sëmundjet e rënda me 92%. Të dhënat u botuan në Neë England Journal of Medicine (NEJM).

“Ky studim në një mjedis vaksinimi masiv mbarëkombëtar sugjeron që vaksina është efektive për një gamë të gjerë të rezultateve të lidhura me Covid-19“, thotë gazeta.

Studimi nuk mund të hedhë dritë se sa mirë funksionon vaksina kundër variantit të Afrikës së Jugut, e cila ka shkaktuar shqetësim. Kompanitë e vaksinave, përfshirë Pfizer, janë të gjitha në fazat e hershme të zhvillimit të vaksinave të reja ose të rregulluara për t’u siguruar që ato mbrojnë nga variantet.

Pfizer tani ka njoftuar një strategji shtesë. Do të provojë një dozë përforcuese të vaksinës ekzistuese. Ata njerëzve që morën vaksinën me dy doza në fazat më të hershme të provave, gjashtë deri në 12 muaj më parë, do t’u ofrohet një dozë tjetër për të parë nëse antitrupat që ata prodhojnë janë të mjaftueshëm për të neutralizuar variantin.